Rumunský parlament schválil vládu širokej koalície, povedie ju vyslúžený generál

Rumunský parlament vyjadril vo štvrtok podporu novej koaličnej vláde, ktorú povedie líder Národnej liberálnej strany (PNL) Nicolae Ciuca.

25.11.2021 16:03
Nicolae Ciuca Foto: ,
Dezignovaný rumunský premiér Nicolae Ciuca pred hlasovaním v parlamente o novej koaličnej vláde v Bukurešti vo štvrtok 25. novembra 2021
debata (1)

Nový vládny kabinet vo štvrtok podporilo 318 zákonodarcov zo 444 prítomných poslancov. „Konečne môžeme ponúknuť predvídateľnosť a garantovať rozvoj a stabilitu. Dnešok je prvým dňom nového prístupu riadenia Rumunska s cieľom zlepšiť ekonomickú, sociálnu a zdravotnú situáciu jeho občanov,“ vyhlásil Ciuca.

Ciucova strana bude tvoriť vládu so Sociálnodemokra­tickou stranou (PSD), Demokratickou alianciou Maďarov v Rumunsku (UDMR) a ďalšími menšími stranami. Spoločne tak vytvoria širokú koalíciu v snahe ukončiť politický pat v krajine.

PSD obsadí ministerstvá financií, poľnohospodárstva, obrany a dopravy. Liberáli budú spravovať rezorty spravodlivosti, energetiky, vnútra i zahraničných ve­cí.

Rumunskí vládnuci liberáli a ich bývalí sociálnodemokra­tickí rivali dosiahli v nedeľu dohodu o vytvorení novej vlády. Na jej základe sa na premiérskom kresle vystriedajú Ciuca – vyslúžený štvorhviezdičkový generál – a jeho náprotivok z PSD Marcel Ciolacu. Každý z nich odslúži vo funkcii jeden a pol roka. Ciuca (54) tak bude na čele kabinetu stáť do 25. mája 2023.

Rumunský parlament Foto: SITA/AP, Alexandru Dobre
Rumunsko / Parlament / Rumunský parlament

Koaliční partneri spoločne ovládajú viac ako dve tretiny parlamentu. Analytici však pre agentúru Reuters uviedli, že koalícia môže byť krehká a môžu ju už v dohľadnej dobe čakať vážne výzvy.

Jednou zo spomínaných sporných oblastí boli odlišné názory na reformu tamojšieho súdnictva. V súčasnosti ešte stále v Rumunsku dočasne vládne premiér Florin Citu z PNL. Začiatkom októbra mu parlament vyslovil nedôveru po rozpade jeho koalície.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Rumunsko #Nicolae Ciuca