Nepokoje na Šalamúnových ostrovoch pokračujú, dorazili tam austrálske mierové sily

Austrálske mierové sily dorazili v noci piatok miestneho času do hlavného mesta Šalamúnových ostrovov Honiara, kde už tretí deň pokračujú násilné protesty proti vláde tamojšieho premiéra Manasseha Sogavareho. Oznámili to austrálski predstavitelia v Canberre, informovala agentúra AFP.

26.11.2021 07:09
šalamúnove ostrovy Honiara Foto: ,
Čínska štvrť v hlavnom meste Šalamúnových ostrovov Honiara, kde už tretí deň pokračujú násilné protesty proti vláde tamojšieho premiéra .
debata (19)

Cieľom misie, na ktorej sa podieľa okolo 100 policajtov a vojakov, je obnoviť poriadok a vládu zákona a zabezpečiť kľúčovú infraštruktúru vrátane letiska a prístavov v tejto „veľmi nestabilnej“ situácii", uviedla austrálska ministerka vnútra Karen Andrewsová. „Dvadsaťtri členov austrálskej federálnej polície bolo vyslaných okamžite včera – tí sú už na mieste v Honiare, a dnes bude vyslaných zhruba 50 ďalších,“ povedala pre stanicu Sky News Andrewsová.

Dodala, že situácia v danej oblasti je veľmi nestála. „V tomto okamihu vieme, že výtržnosti za posledné dni eskalovali,“ povedala. Na sociálnych sieťach sa objavili zábery horiacich budov, padajúcich striech domov a rabovania obchodov. Na uliciach sa hromadia trosky, odpadky či konáre stromov a šíri s hustý čierny dym. Zapálené boli údajne banky, školy, policajné stanice či podniky, ktoré vlastnia Číňania.

Tisíce ľudí – niektorí so sekerami a nožmi – sa podľa novinára AFP v piatok hnali čínskou štvrťou mesta Honiara a jej obchodnými štvrťami v centre. V čínskej štvrti došlo v dôsledku požiaru vo veľkosklade k explózii. Vo štvrtok musela polícia proti demonštrantom použiť slzotvorný plyn a gumové projektily. Miestna polícia v piatok na rozohnanie davu výtržníkov, ktorí sa chceli dostať do súkromnej rezidencie premiéra Manasseha Sogavareho, použila slzotvorný plyn a varovné výstrely, uviedol spravodajca AFP, ktorý je na mieste.

V piatok vyslala do oblasti 34 príslušníkov svojich mierových síl s cieľom zastaviť násilnosti i Papua-Nová Guinea.

Tichomorské súostrovie Šalamúnove ostrovy s populáciou okolo 700.000 ľudí sužuje etnické a politické napätie už desaťročia. Posledná mierová misia Canberry tam prebiehala v rokoch 2003–2017.

Najnovšie nepokoje podnietila frustrácia obyvateľov z ekonomickej situácie spôsobenej pandémiou koronavírusu, ako aj dlhodobé spory medzi obyvateľmi najľudnatejšieho ostrova Malaita a centrálnou vládou sídliacou na ostrove Guadalcanal. Od roku 2019 sa nezhody ešte prehĺbili po tom, čo Sogavare rozhodol o prerušení diplomatických vzťahov s Taiwanom a zahraničnopolitickú orientáciu súostrovia orientoval smerom k Číne. Predstavitelia na ostrove Malaita tento krok kritizovali a kontakty s Taiwanom si zachovali, v dôsledku čoho dostávajú zahraničnú pomoc od Tchaj-peju i Washingtonu.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #protesty #nepokoje #Austrália #Šalamúnove ostrovy #Austrália a Oceánia