Zeman chce vymenovať Fialu za premiéra v nedeľu, hlavná hygienička nesúhlasí

Český prezident Miloš Zeman plánuje vymenovať šéfa strany ODS a koalície Spolu Petra Fialu za predsedu novej vlády v nedeľu, informovala televízia ČT24. Zeman mal pritom vo štvrtok pozitívny test na koronavírus, nemá však žiadne príznaky.

26.11.2021 07:29 , aktualizované: 16:05
Miloš Zeman Foto: ,
Český prezident Miloš Zeman na snímke z apríla 2019
debata (149)

Hlavná hygienička Pavla Svrčinová však Českému rozhlasu v piatok povedala, že Zeman musí byť počas nasledujúcich dvoch týždňov v karanténe. Svrčinová uviedla, že prezidentská kancelária s ňou podmienky vymenovania nového premiéra neprediskutovala. Výnimky z izolácie podľa nej nie sú možné.

„Ak by k takejto výnimke došlo – pričom ja verím, že nedôjde – tak by sa občania oprávnene pýtali, prečo majú oni iné pravidlá ako niekto iný. Tie pravidlá musia platiť pre všetkých úplne rovnako,“ zdôraznila Svrčinová.

„Prezident republiky Miloš Zeman vymenuje Petra Fialu do funkcie predsedu vlády v nedeľu 28. novembra 2021 o 11.00 h na zámku v Lánoch za dodržania platných hygienicko-epidemiologických opatrení,“ oznámil ešte skôr v piatok Zemanov hovorca Jiří Ovčáček.

Zeman sa vo štvrtok po niekoľkých hodinách po prepustení vrátil do Ústrednej vojenskej nemocnice po tom, čo mal pozitívny test na koronavírus. Z nemocnice by ho však mali opätovne prepustiť už v sobotu, uviedol Ovčáček s odvolaním sa na riaditeľa zariadenia a prezidentovho ošetrujúceho lekára Miroslava Zavorala.

Pôvodne chcel Zeman vymenovať Fialu za premiéra už v piatok, avšak zabránil mu v tom štvrtkový pozitívny test na koronavírus. Hospitalizácia je podľa vyjadrenia nemocnice preventívna, keďže prezident nemá žiadne príznaky covidu. Zemanovi podali protilátky, ktoré by mali zabrániť ťažkému priebehu ochorenia.

Zemana mala nakaziť zamestnankyňa Hradu

Českého prezidenta Miloša Zemana koronavírusom údajne nakazila pozitívne testovaná zamestnankyňa prezidentskej kancelárie, ktorá s ním bola v kontakte. V rozhovore pre spravodajský server iDNES.cz to uviedol Boris Šťastný, exposlanec a riaditeľ spoločnosti Senior Home Group, ktorá prevzala zdravotnú starostlivosť o Zemana.

Šťastný priblížil, že Senior Home Group, ktorá je súčasťou skupiny Penta Hospitals, testovala v prezidentskom sídle v Lánoch všetky osoby, ktoré mali s prezidentom prísť do styku po jeho návrate z nemocnice. Išlo podľa jeho slov o citlivejší antigénový test, ktorý sa vykonáva tzv. semikvantitatívnym odberom.

Na základe tohto testu bola zachytená pozitivita u jednej z pracovníčok prezidentskej kancelárie, ktorá bola so Zemanom v kontakte už v predchádzajúcich dňoch. Neskôr tejto zamestnankyni, ako aj prezidentovi spravili i presnejší PCR testy, ktoré vyšli tiež pozitívne.

„V rámci režimových opatrení sme každého, kto by mal prísť do styku s pánom prezidentom, otestovali pomocou antigénového testu a už ráno, ešte pred jeho príchodom, sme v Lánoch objavili jeden pozitívny záchyt. Pána prezidenta sme popoludní otestovali PCR metódou a jeho test vyšiel pozitívny, hoci bol absolútne bez príznakov,“ popísal pre situáciu pre denník Právo Šťastný.

Českého prezidenta Zemana previezli vo štvrtok späť do Ústrednej vojenskej nemocnice v Prahe po tom, čo sa zistilo, že je nakazený koronavírusom. Prepustený z nej bol pritom len vo štvrtok dopoludnia po tom, čo v nej strávil uplynulých 46 dní. Ako uviedla hovorkyňa nemocnice Jitka Zinkeová, prezidentovi podali monoklonálne protilátky a v nemocnici zostane na pozorovanie. Kedy ho prepustia, zatiaľ jasné nie je.

Miloš Zeman Čítajte viac Zeman sa po pár hodinách vrátil do nemocnice, má koronavírus
149 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Miloš Zeman #koronavírus