Svet sa obáva nového mutanta. Celec: Je zrejme infekčnejší ako delta

Taliansko, Nemecko či Británia oznámili obmedzenia pre cestujúcich z Juhoafrickej republiky (JAR) a okolitých štátov po tom, čo tam detegovali nový, rýchlo mutujúci variant koronavírusu SARS-CoV-2, známy ako B.1.1529.

26.11.2021 11:00 , aktualizované: 12:22
koronavírus Foto: ,
Zapečatená rakva s pozostatkami obete COVID-19 uložená v chladiarenskom kontajneri v Johannesburgu. Práve v Južnej Afrike zistili nový variant koronavírusu, ktorý podľa vedcov vyvoláva obavy z dôvodu jeho vysokého počtu mutácií a rýchleho šírenia medzi mladými ľuďmi v Gautengu, najľudnatejšej provincii krajiny.
debata (240)

Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová medzitým avizovala, že EÚ navrhne pozastaviť letecké spojenia medzi JAR a celým euroblokom.

Ku krajinám, ktoré obmedzujú lety z Afriky sa pridalo aj Česko. Do ČR nebudú predbežne do 12. decembra môcť od soboty vstúpiť občania tretích krajín, ktorí boli v posledných 14 dňoch viac ako 12 hodín v JAR, Namíbii, Lesothe, vo Svazijsku, v Zimbabwe, Mozambiku alebo Zambii. Na Twitteri to v piatok oznámil dosluhujúci minister zahraničných vecí ČR Jakub Kulhánek.

Český minister zdravotníctva Adam Vojtěch uviedol, že nový variant vyzerá podľa prvých analýz ako „veľmi nebezpečný“, čo sa týka rýchlosti šírenia. Avizoval, že jeho ministerstvo ešte dnes predstaví konkrétne preventívne opatrenia.

Celec: Viac infekčnejší, menej fatálny

Keďže má novoobjavený variant vysoký počet mutácií, znamená to, že je značne odlišný od pôvodného kmeňa vírusu SARS-CoV-2, preto je infekčnejší, ale môže byť aj menej smrteľný. Pre agentúru SITA to potvrdil lekár a vedec z Ústavu molekulárnej biomedicíny Lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave Peter Celec.

„Viac mutácií znamená viac predpokladaných odlišností, ale čo to konkrétne bude znamenať, nevie zatiaľ nikto. Uvidíme, čo ukážu experimenty a čo klinické sledovania. Môj predpoklad, ale ide len o odhad, je ten, že každý ďalší variant bude viac a viac infekčnejší, ale snáď aj menej letálny, teda smrteľný. Či to platí už pre tento, netuším,” vysvetlil Celec.

Obavy z odolnosti voči vakcínam

Už teraz je jasné, že tento kmeň je ďaleko infekčnejší, ako všetky doteraz objavené kmene. Doktorka a hlavná poradkyňa britskej agentúry pre bezpečnosť a ochranu zdravia (UKHSA) Susan Hopkins pre britský denník The Guardian povedala, že hodnota R alebo číslo efektívnej reprodukcie variantu B.1.1.529 obja­veného v provincii Gauteng je teraz 2. Ak je hodnota R viac ako 1, znamená to, že epidémia bude rásť exponenciálne.

Najväčšie obavy má vedecká obec z toho, že juhoafrický variant bude odolný voči vakcínam, ktorými je zaočkovaných už takmer 54 % svetovej populácie. Či sú tieto obavy oprávnené, to sa podľa Celeca zatiaľ nedá odhadnúť, treba to otestovať. Vedci podľa magazínu Nature momentálne skúmajú vlastnosti variantu, ako aj to, či sa dokáže vyhnúť imunitným reakciám vyvolaným vakcínami a či spôsobuje závažnejšie alebo menej závažné ochorenie ako iné varianty. Virologička z Univerzity Witwatersrandv Johannesburgu Penny Moore potvrdila, že existujú neoficiálne správy o reinfekciách týmto variantom u očkovaných jedincov. Na definitívne závery je však aj podľa jej slov ešte skoro.

Zatiahnu ručnú brzdu?

Ako píše agentúra AFP, Izrael v piatok tiež nariadil okamžité posúdenie možnosti zastavenia letov z JAR a viacerých iných afrických krajín do Izraela a naopak. Miestne zdravotnícke úrady vzápätí ohlásili prvý potvrdený prípad nákazy týmto novým variantom v Izraeli.

SR Bratislava vláda núdzový stav zákaz vychádzania BAX Čítajte viac Vyše 9-tisíc nakazených a 70 obetí. Hospitalizovaných ubudlo druhým dňom

Variant B.1.1.529 má „súbor“ nových mutácií a „veľmi vysoký počet mutácií vyvoláva obavy z predpokladaného imunitného úniku a prenosnosti,“ vyjadril sa Tulio de Oliveira zo Siete pre genomický dohľad v Juhoafrickej republike. „Tento nový variant má oveľa, oveľa viac mutácií, vrátane viac ako 30 spike proteínu, ktorý ovplyvňuje prenosnosť. Vidíme, že sa variant potenciálne šíri veľmi rýchlo. Očakávame, že v najbližších dňoch a týždňoch začneme vidieť tlak na systém zdravotnej starostlivosti,“ vysvetlil.

Zachytí ho PCR test

De Oliveira vysvetlil, že tím vedcov zo siedmich juhoafrických univerzít skúma daný variant. Majú 100 plných genómov a v najbližších dňoch očakávajú mnoho ďalších. „Sme znepokojení skokom vo vývoji pri tomto variante,“ povedal a dodal, že dobrá správa je, že sa dá zistiť PCR testom.

Európska komisia „v blízkej spolupráci s členskými štátmi navrhne, aby bola zatiahnutá ručná brzda,“ v dôsledku objavenia sa nového variantu v JAR, priblížila Leyenová na Twitteri.

Talianske úrady zakázali vstup do krajiny ľuďom, ktorý za posledné dva týždne navštívili Juhoafrickú republiku (JAR), Lesotho, Botswanu, Zimbabwe, Mozambik, Namíbiu alebo Eswatini (bývalé Svazijsko). Nemecko avizovalo rovnaké pravidlá, vzťahovať sa budú podľa ministra zdravotníctva Jensa Spahna na Juhoafrickú republiku a „pravdepodobne aj susediace krajiny“. V Británii budú podobné opatrenia platiť od piatka 13.00 h SEČ, povedal vo štvrtok britský minister zdravotníctva Sajid Javid.

vírus, Portugalsko Čítajte viac Vírus dáva Európe ťažké rany, rakúsky lockdown ešte nezabral

Zíde sa WHO

Správy o tom, že vedci študujú nový variant B.1.1.529, sa objavili vo štvrtok, keď bol v JAR zaznamenaný exponenciálny nárast počtu nakazených. Tento nový variant koronavírusu bol zistený aj v Botswane a Hongkongu.

Nový variant má veľký počet mutácií – 32 –, čo podľa virológov predstavuje „vážny problém“ oproti dvom mutáciám delty a trom mutáciám bety. Tieto genetické zmeny totiž ovplyvňujú základné charakteristiky tohto vírusu.

Britský denník The Guardian informoval, že Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) sa v piatok zíde, aby kvalifikovala nový variant SARS-CoV-2 a rozhodla, či ho zaradí medzi varianty vyvolávajúce obavy.

240 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus