Nová mutácia koronavírusu je už v Európe

Európa má prvý potvrdený prípad infekcie mutáciou koronavírusu známou ako B.1.1.529. V piatok ju detekovali u nezaočkovanej pacientky vo fakultnej nemocnici v belgickom meste Leuven, potvrdil belgický minister zdravotníctva Frank Vandenbroucke.

26.11.2021 15:09 , aktualizované: 19:04
Koroanavírus / Covid / Foto: ,
debata (162)

Infikovaná žena mala pozitívny test 22. novembra a predtým nemala koronavírus, dodal Vandenbroucke bez ďalších podrobností. Minister zdôraznil, že zatiaľ netreba robiť paniku, a dodal, že belgická skupina pre hodnotenie rizika covidu analyzuje situáciu.

Žena nedávno navštívila Egypt a Turecko. Nemá údajne žiadnu väzbu na Juhoafrickú republiku, ktorá eviduje výraznejšie šírenie nového, potenciálne nebezpečnejšieho variantu koronavírusu. Popredný belgický virológ Marc Van Ranst na sociálnej sieti Twitter uviedol, že infikovaná osoba sa vrátila z Egypta ešte 11. novembra.

Členské krajiny Európskej únie sa už v rovnaký deň dohodli na okamžitom zavedení obmedzení na všetky druhy dopravy zo siedmich krajín z južnej časti Afriky s cieľom obmedziť šírenie nového variantu koronavírusu. Informovala o tom v piatok na Twitteri hovorkyňa Európskej komisie Dana Spinantová.

Medzi postihnuté krajiny patria Botswana, Eswatini (bývalé Svazijsko), Juhoafrická republika, Lesotho, Mozambik, Namíbia a Zimbabwe. Pre cestujúcich prichádzajúcich z týchto krajín by mali platiť prísnejšie požiadavky v oblasti karantény, testovania a trasovania kontaktov.

Slovinské predsedníctvo v rade EÚ na Twitteri potvrdilo, že členské krajiny prijali tieto opatrenia v rámci mechanizmu krízovej reakcie. Zavedenie opatrení je v kompetencii jednotlivých členských krajín. Viaceré z nich tak však už urobili.

Európska komisia už predtým v piatok navrhla uviesť v spoločných pravidlách členských krajín v oblasti cestovania do činnosti tzv. „záchrannú brzdu“ Šéfka EK Ursula von der Leyenová v piatok popoludní informovala o tom, že Brusel správy o novom variante B.1.1529 berie veľmi vážne.

„Je dôležité, aby sme všetci v Európe konali veľmi rýchlo, rozhodne a jednotne. Komisia navrhla členským štátom EÚ aktivovať ‚ručnú brzdu‘ a zastaviť lety z juhoafrických a ďalších krajín – kde sa nový variant vyskytol – s cieľom zamedziť šíreniu tohto variantu v Európe. Všetky letecké spojenia by mali byť prerušené, kým nebudeme vedieť, akú hrozbu tento variant predstavuje. Ľudia prichádzajúci z postihnutých krajín by mali dodržiavať po návrate prísnu karanténu,“ vyhlásila von der Leyenová.

Nový variant má veľký počet mutácií – 32 – čo podľa virológov predstavuje „vážny problém“ oproti dvom mutáciám delty a trom mutáciám bety. Tieto genetické zmeny totiž ovplyvňujú základné charakteristiky tohto vírusu.

koronavírus Čítajte viac Svet sa obáva nového mutanta. Celec: Je zrejme infekčnejší ako delta
162 debata chyba
Viac na túto tému: #mutácia koronavírusu