Z JAR prileteli do Holandska lietadlá plné covidu. Slovensko zastavilo niekoľko letov

Viacerí z 61 cestujúcich z Juhoafrickej republiky (JAR), u ktorých sa po prílete do Holandska potvrdila prítomnosť koronavírusu, bola "pravdepodobne" infikovaná novoobjaveným variantom omikron. Oznámili to v sobotu večer holandské zdravotnícke úrady s tým, že ešte je potrebné vykonať ďalšie analýzy.

27.11.2021 08:00 , aktualizované: 21:55
JAR, Johannesburg, koronavírus Foto: ,
Cestujúci stoja v rade na let spoločnosti Air France do Paríža na medzinárodnom letisku v Johannesburgu v piatok 26. novembra 2021. Európska komisia žiada členské štáty Európskej únie, aby zatiahli "ručnú brzdu" v dôsledku objavenia sa nového variantu koronavírusu.
debata (566)

Z približne 600 pasažierov, ktorí v piatok pricestovali dvoma letmi holandskej spoločnosti KLM z JAR na amsterdamské letisko Schiphol, malo 61 pozitívne výsledky testov na prítomnosť koronavírusu SARS-CoV-2.

Ihneď po vykonaní testov ešte nebolo jasné, či medzi nimi boli aj osoby infikované omikronom. Holandské úrady to v sobotu večer – po vykonaní prvých analýz – označili za pravdepodobné. „Variant omikron bol pravdepodobne objavený u viacerých testovaných ľudí,“ uvádza sa vo vyhlásení holandského Národného inštitútu pre verejné zdravie (RIVM), z ktorého citovala agentúra AFP.

Podľa vyhlásenia je ešte potrebná vykonať ďalšie analýzy, ktoré definitívne stanovia, či sa v odobratých vzorkách nachádza skutočne koronavírusový variant omikron. Výsledky testov budú zverejnené v priebehu nedele.

Korona / B.1.1.529 / Čítajte viac Čo zatiaľ vieme o novej mutácii B.1.1.529

RIVM súčasne vyzvala všetkých ľudí, ktorí v poslednej dobe navštívili oblasť južnej Afriky, ktorá zahŕňa JAR, Botswanu, Lesotho, Malawi, Mozambik, Namíbiu, Eswatini a Zimbabwe, aby sa nechali otestovať aj v prípade, „ak sa u nich neprejavujú nijaké symptómy“ ochorenia.

Holandská vláda od piatkového poludnia zakázala lety z JAR, Botswany a ďalších štátov južnej Afriky. V tom čase smerovali do Holandska ďalšie dva lety z JAR. Všetci ich pasažieri museli po prílete absolvovať testy. Na tento účel boli na letisku Schiphol zriadené špeciálne sektory. Cestujúci, ktorí mali pozitívny výsledok testu, boli prevezení do stráženého izolačného hotela v areáli letiska alebo blízko neho, kde musia zostať päť až sedem dní.

Európa hlási prvé prípady

Spojenie s juhom Afriky prerušujú aj ďalšie krajiny. Do izolácie na minimálne desať dní musia od piatku ísť aj Česi vracajúci sa do Česka z pobytu v niektorých juhoafrických krajinách. Opatrenie, ktoré schválila v piatok česká vláda, sa týka aj občanov krajín Európskej únie. V Česku už pravdepodobne aj zachytili prvý prípad novoobjaveného variantu omikron v krajine. Zaznamenali ho u ženy, ktorá do ČR pricestovala z Namíbie.

Prípady nákazy týmto variantom už objavili okrem Juhoafrickej republiky, napríklad aj v Botswane, Hongkongu či Izraeli. Z Európy hlásilo prvý prípad v piatok Belgicko. V sobotu prvé prípady zaznamenalo Nemecko, Veľká Británia aj Taliansko.

Opatrenia robí aj Slovensko

Slovensko zastavilo prijímanie civilných letov zo siedmich štátov Afriky od dnešnej polnoci, informovalo ministerstvo dopravy. Ide o Botswanu, Eswatini, Lesotho, Mozambik, Namíbiu, Juhoafrickú republiku a Zimbabwe. Rovnako platí zákaz aj pre lety zo Slovenska do týchto krajín. Toto opatrenie predbežne platí do 13. decembra.

„Slovenská republika pristúpila k vyhláseniu zákazu na základe odporúčania Európskej komisie aj napriek tomu, že nemá priame pravidelné letecké spojenia s týmito krajinami. Zákaz sa tak bude týkať nepravidelných letov, ako sú biznis alebo súkromné lety,“ informovalo ministerstvo. Zákaz sa netýka leteckej nákladnej prepravy, letov na humanitárne účely či technického medzipristátia na neobchodné účely.

Výrobcovia vakcín pracujú na prispôsobení očkovacích látok

Hlavní svetoví výrobcovia očkovacích látok proti ochoreniu COVID-19 uviedli, že pracujú na rýchlom preskúmaní nového variantu koronavírusu a na prispôsobení svojich vakcín. Informuje o tom portál cnbc.com.

Firmy Pfizer a BioNTech oznámili, že omikron skúmajú a svoju vakcínu môžu v prípade nutnosti rýchlo adaptovať. „Rozumieme znepokojeniu expertov a ihneď sme iniciovali skúmanie variantu B.1.1.529,” konštatovali firmy. Spoločnosť Johnson & Johnson informovala, že už testuje vakcínu proti variantu omikron. „Pozorne monitorujeme nové varianty vírusu a už testujeme efektívnosť našej vakcíny voči novému rýchlo sa šíriacemu variantu, ktorý prvýkrát odhalili v južnej Afrike," uviedla firma.

Británia, Londýn, koronavírus Čítajte viac V Česku preverujú prvé podozrenie na nákazu variantom omikron

Spoločnosť Moderna sa vyjadrila, že bude testovať tri druhy posilňujúcich dávok proti variantu omikron a AstraZeneca tiež nový variant skúma. „AstraZeneca už robí výskum v lokalitách, kde tento variant identifikovali, a to v Botswane a Eswatini," uviedol výrobca vakcín.

V nemocniciach končia aj mladí

Odborníci v Juhoafrickej republike upozornili, že nový variant koronavírusu omikron postihuje často mladých ľudí. Niektorí z nich pritom končia aj na jednotkách intenzívnej starostlivosti, upozornila agentúra AP. „Vidíme teraz výraznú zmenu v demografickom profile pacientov s covidom-19,“ povedala na tlačovej konferencii ku koronaviru Rudo Mathivhaová, vedúca jednotky intenzívnej starostlivosti nemocnice v johannesburskej štvrti Soweto.

„Dostávajú sa k nám mladí ľudia, tridsiatnici aj ľudia medzi dvadsiatkou a tridsiatkou. Niektorí majú mierny priebeh, iní ale závažnú formu a niekedy končia na jednotke intenzívnej starostlivosti,“ podčiarkla lekárka. Podľa nej nie je asi 65 percent z pacientov očkovaných a väčšina zo zvyšných dostala len prvú dávku vakcíny.

Hlásené denné prírastky nákaz sú v Juhoafrickej republike zatiaľ relatívne nízke. V piatok bolo zaznamenaných 2828 nových prípadov. Ide však o výrazný nárast za posledné týždne, podotkla AP. Podľa juhoafrických odborníkov je až za 90 percent nových prípadov zodpovedný práve variant omikrón a podľa prvých záverov prebiehajúcich štúdií zrejme prenesie každý nakazený človek vírus v priemere na ďalších dvoch ľudí.

Omikron má nezvyčajnú konšteláciu mutácií

Nový variant koronaviru spôsobujúci chorobu COVID-19 sa objavil v Juhoafrickej republike a následne aj v ďalších krajinách. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v piatok zaradila tento variant koronaviru B.1.1.529 medzi znepokojujúce.

Momentálne používané PCR testy dokážu zistiť jeho prítomnosť, informovala v sobotu agentúra TASS s odvolaním sa na Svetovú zdravotnícku organizáciu (WHO).

Nový variant objavili vedci v Juhoafrickej Republike v utorok vo vzorkách zo 14. až 16. novembra. V stredu experti sekvenovali ďalšie genómy a informovali tamojšiu vládu, že sú znepokojení svojimi zisteniami.

Trebišov PCR testy koronavírus testovanie Čítajte aj Laboratóriá potvrdili vyše 9-tisíc infikovaných, pribudli desiatky obetí

Variant B.1.1.529 má podľa juhoafrického bioinformatika Tulia de Oliveiru „veľmi nezvyčajnú konšteláciu mutácií“. Len na samotnom tzv. spike proteíne ich má viac ako 30. Na receptore ACE2 – teda proteíne, ktorý pomáha vytvárať vstupný bod pre koronavírus na infikovanie ľudských buniek, má nový variant desať mutácií. „Len pre porovnanie, variant beta má tri a variant delta iba dve mutácie,“ povedal de Oliveira pre americký denník The New York Times (NYT).

„Všetky tieto veci nás znepokojujú. Tento variant by mohol mať nielen zvýšenú prenosnosť, takže by sa mohol šíriť efektívnejšie, ale mohol by byť tiež schopný obísť časti imunitného systému,“ povedal ďalší juhoafrický vedec Richard Lessells.

Svetová zdravotnícka organizácia ľuďom opätovne odporučila, aby prijali opatrenia na zníženie rizika ochorenia COVID-19 vrátane nosenia rúšok, zvýšenej hygieny rúk a fyzických rozostupov. Okrem toho WHO pripomína potrebu lepšieho vetrania vnútorných priestorov a vyhýbanie sa preplneným priestorom. Organizácia v neposlednom rade odporučila očkovanie schválenými vakcínami.

566 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #omikron