WHO vyzvala krajiny, aby nezakazovali cestovanie z Afriky

Riaditeľka africkej pobočky Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) vyzvala v nedeľu krajiny na celom svete, aby nezavádzali cestovné obmedzenia v snahe obmedziť šírenie nového koronavírusového variantu omikron. S podobným apelom vystúpil aj prezident Juhoafrickej republiky Cyril Ramaphosa, informovala agentúra AFP.

28.11.2021 08:00 , aktualizované: 21:23
koronavírus, omikron, JAR Foto: ,
Ľudia sa zoraďujú, aby sa dostali na zámorský let na medzinárodnom letisku v Johannesburgu v Juhoafrickej republike, 26. novembra 2021.
debata (188)

„V situácii, keď bol variant omikron zistený už v rôznych častiach sveta je zavádzanie zákazov cestovania, ktoré postihujú Afriku, útokom proti globálnej solidarite,“ uviedla vo vyhlásení riaditeľka WHO pre africký región Matshidiso Moetiová, lekárka a expertka na verejné zdravie z juhoafrickej Botswany.

Zdôraznila, že akékoľvek reštrikcie by mali byť založené na vedeckých poznatkoch a nemali by zbytočne a neprimerane zaťažovať životy ľudí, ako sa podľa nej deje v prípade cestovných zákazov, ktoré v najlepšom prípade šírenie vírusu len mierne spomalia. Takéto obmedzenia prijali v posledných dňoch už desiatky krajín po celom svete.

Michal Horský Čítajte aj Nový variant a staré chyby

Prezident JAR Cyril Ramaphosa apeloval na krajiny sveta, aby „urýchlene“ zrušili „nespravodlivé“ a „vedecky nepodložené“ zákazy cestovania, ktoré prijali v posledných dňoch v reakcii na šírenie nového, potenciálne nákazlivejšieho variantu omikron, ktorý bol prvýkrát detegovaný práve v Juhoafrickej republike.

V Británii prísna karanténa

Británia v sobotu sprísnila opatrenia týkajúce sa nosenia rúšok a príchodov do krajiny po tom, ako boli v krajine potvrdené dva prípady nového variantu koronaviru nazývaného omikron. Prípady sú spolu prepojené a majú súvislosť s cestovaním na juh afrického kontinentu, uviedol minister zdravotníctva Sajid Javid podľa agentúry Reuters. Obaja infikovaní ľudia sú v izolácii spoločne s členmi svojich domácností. Úrady teraz vykonávajú ďalšie testy a tiež trasovanie prípadných kontaktov.

Britský premiér Boris Johnson v reakcii na šírenie variantu omikron oznámil, že všetci cestujúci pri vstupe do Británie budú musieť podstúpiť PCR test a zostať v karanténe, kým nedostanú výsledok. Ľudia, ktorí prídu do kontaktu s osobami, u ktorých je podozrenie na nákazu variantom omikron, budú mať nariadenú desaťdňovú karanténu bez ohľadu na to, či sú očkovaní, alebo nie.

JAR, Johannesburg, koronavírus Čítajte viac Z JAR prileteli do Holandska lietadlá plné covidu. Slovensko zastavilo niekoľko letov

„Každý, kto vstúpi do Británie, bude musieť absolvovať PCR test do konca druhého dňa po príchode a zotrvať v karanténe, kým nedostane informáciu o negatívnom výsledku testu,“ povedal na tlačovej konferencii Johnson. Vláda podľa neho tiež sprísni pravidlá týkajúce sa nosenia rúšok, ktoré budú novo vyžadované v obchodoch a vo verejnej doprave. Zrýchlený by mal byť aj program preočkovania, vyhlásil bez ďalších podrobností britský ministerský predseda.

Infekcia omikronom bola odhalená v Chelmsforde a v Nottinghame. „Minulú noc som bol kontaktovaný britským úradom pre zdravotnú bezpečnosť (UKHSA). Bol som informovaný, že detegovali dva prípady nového variantu omikrón v Spojenom kráľovstve. Jeden v Chelmsforde, druhý v Nottinghame,“ povedal Javid.

V Holandsku bolo niekoľko vzoriek z letiska pozitívnych

Zo 61 osôb, ktoré mali po prílete z Juhoafrickej republiky na letisko Schiphol pri Amsterdame pozitívny výsledok testu na koronavírus SARS-CoV-2, je najmenej 13 infikovaných jeho novým variantom omikron. Informoval o tom v nedeľu úrad verejného zdravotníctva RIVM.

„Variant omikron (B.1.1.529) bol v prebiehajúcej sekvenčnej štúdii identifikovaný v 13 pozitívnych testoch. Sekvenovanie ešte nebolo ukončené. Je možné, že nový variant sa zistí v ďalších testovacích vzorkách,“ uvádza sa v stanovisku zverejnenom na webovej stránke RIVM.

Holandská vláda v súvislosti s objavením nového koronavírusového variantu omikron od piatkového poludnia zakázala lety z JAR, Botswany a ďalších štátov južnej Afriky.

Rakúsko hlási prvý prípad podozrenia

Susedné Rakúsko zaznamenalo v spolkovej krajine Tirolsko prvý prípad podozrenia z nákazy novým koronavírusovým variantom omikron. Informovali o tom v sobotu večer tamojšie úrady, píše agentúra Reuters. Ide o osobu, ktorú po jej minulotýždňovom návrate z Juhoafrickej republiky (JAR) pozitívne testovali na COVID-19 s podozrením, že sa infikovala novým covidovým variantom. Prípadné potvrdenie pozitivity odobratej vzorky si v najbližších dňoch vyžaduje ďalšie sekvenovanie, uviedli tirolské úrady.

Predbežné testy Inštitútu virológie v Innsbrucku viedli ku „konkrétnemu podozreniu“, že pozitívny výsledok PCR testu jednotlivca v tirolskom okrese Schwaz by mohol súvisieť s variantom omikron, uviedli úrady. Vzorka bude teraz odoslaná na ďalšie testovanie rakúskej Agentúre pre zdravie a bezpečnosť potravín (AGES). Výsledky testov v AGES sa očakávajú v najbližších dňoch. Úrady v Tirolsku oznámili, že dotyčná osoba sa podľa vlastných vyjadrení zdržiavala od svojho návratu z cesty pred troma dňami takmer výlučne doma a momentálne nemá žiadne príznaky ochorenia.

Úrady v Rakúsku tiež vyzvali v rámci preventívnych opatrení na ďalšie testovanie osôb, ktoré v priebehu posledných 14 dní vstúpili do Rakúska z krajín v južnej Afrike.

Omicron už aj v Austrálii

Prvé dva prípady nákazy novým koronavírusovým variantom omikron potvrdili už aj v Austrálii. Zistili ho u dvoch pasažierov, ktorí v sobotu prileteli do Sydney z regiónu južnej Afriky, informoval v nedeľu denník Sydney Morning Herald s odvolaním sa na zdravotnícky úrad štátu Nový Južný Wales (NSW Health).

Obaja pasažieri po prílete absolvovali test na ochorenie COVID-19, ktorého výsledok bol pozitívny. Priebeh ochorenia je u nich asymptomatický. Umiestnení boli v izolácii v špeciálnej ubytovni. Obaja ľudia sú plne zaočkovaní, uviedol NSW Health.

Títo pasažieri boli v skupine 14 osôb, ktorá priletela z južnej Afriky linkou spoločnosti Qatar Airways z Dauhy. Zvyšných 12 cestujúcich absolvuje 14-dňovú hotelovú karanténu. Ďalších približne 260 pasažierov a členov posádky lietadla je považovaných za blízke kontakty a bola im nariadená izolácia.

O novom variante koronavírusu informovala vo štvrtok ako prvá Juhoafrická republika. Odvtedy je omikron hlásený aj z Botswany, Hongkongu, Izraela a v Európe prvý detegovaný prípad oznámilo v piatok Belgicko, na druhý deň aj Nemecko. Jeho výskyt potvrdilo Taliansko, podozrenie má aj Česko. Mnoho krajín kvôli novému variantu obmedzuje vstup na svoje územie.

Izrael zakázal vstup cudzincom

Izrael pre šírenie nového variantu koronavírusu omikron na dva týždne uzavrie svoje hranice pre všetkých cudzincov. Informovala o tom v sobotu agentúra Reuters.

Izraelský premiér Naftali Bennet vo vyhlásení uviedol, že zákaz bude v platnosti 14 dní. Úrady sú presvedčené, že za ten čas bude k dispozícii viac informácii o účinnosti vakcín proti tomuto variantu.

Opatrenie o uzavretí hraníc vstúpi do platnosti o polnoci z nedele na pondelok. Izraelčania vracajúci sa na územie krajiny – vrátane zaočkovaných – budú musieť absolvovať karanténu.

Izrael už v piatok zakázal príchody cudzincov z väčšiny afrických krajín, píše Reuters.

S cieľom obmedziť šírenie nového variantu koronavírusu členské krajiny Európskej únie sa dohodli na okamžitom zavedení obmedzení na všetky druhy dopravy zo siedmich krajín z južnej časti Afriky.

USA sa poďakovali JAR

Spojené štáty v sobotu vyjadrili uznanie Juhoafrickej republike (JAR) za to, že rýchlo odhalila nový variant koronavírusu nazvaný omikron a zdieľala túto informáciu so zvyškom sveta.

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken na Twitteri napísal, že ministerke pre medzinárodné vzťahy a spoluprácu JAR Naledi Pandorovej vyjadril uznanie za profesionálny prístup a transparentnosť vlády a vedcov tejto juhoafrickej krajiny v boji proti COVID-19.

Blinken s Pandorovou hovorili aj o spolupráci pri očkovaní ľudí v Afrike, uviedlo americké ministerstvo zahraničných vecí.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v piatok zaradila novoobjavený variant omikron, známy aj ako B.1.1.529, medzi „varianty vyvolávajúce znepokojenie“, kam patria aj varianty alfa, beta, gama a delta. Nie je vylúčené, že omikron môže byť infekčnejší ako v súčasnosti celosvetovo rozšírený variant delta.

188 debata chyba
Viac na túto tému: #WHO #koronavírus #omikron