Zeman napriek nákaze koronavírusom vymenoval Fialu za premiéra

Šéf ODS Petr Fiala sa dočkal. Český prezident Miloš Zeman ho vymenoval v nedeľu na zámku v Lánoch za nového premiéra.

28.11.2021 09:25 , aktualizované: 17:00
zeman fiala Foto: ,
Český prezident Miloš Zeman vymenoval na zámku v Lánoch predsedu ODS Petra Fialu za nového premiéra. 28.11.2021
debata (45)

Vymenovanie, pôvodne plánované na piatok, sa uskutočnilo v miestnosti, do ktorej vedú dva vchody. Pri jedných dverách boli umiestnené tri dočasné steny z plexiskla. Vznikol tak výklenok, ktorý Zemanovi umožnil, aby Fialu videl. Bližší kontakt medzi oboma politikmi tak nenastal.

Tieto opatrenia boli nutné z dôvodu, že Zeman mal vo štvrtok pozitívny test na koronavírus. Podľa platných nariadení mal byť 14 dní v izolácii, aj keď nemá príznaky ochorenia COVID-19. Hlavná hygienička Pavla Svrčinová však pripustila, že je možné, aby sa človek s nariadenou izoláciou stretol s niekým iným ako so zdravotníkmi, ktorí sa o neho starajú, prípadne s ľuďmi, s ktorými žije v spoločnej domácnosti, cez priehľadnú stenu.

Menovací dekrét podpísal Zeman už v sobotu. Potom ho ožarovali ultrafialovým svetlom, ktoré by malo zničiť prípadné vírusové častice.

Česko má tak momentálne dvoch premiérov – úradujúceho Andreja Babiša a dezignovaného Petra Fialu. Fiala je jeden z lídrov koalície Spolu, ktorú vytvorili jeho občianski demokrati s KDU-ČSL a TOP 09, a ktorá začiatkom októbra vyhrala voľby do Poslaneckej snemovne. Tieto tri strany sa dokázali rýchlo dohodnúť na zostavení vlády so Starostami a s Pirátmi. Celkovo bude mať päťkoalícia v 200-člennej Poslaneckej snemovni pomerne pohodlnú väčšinu 108 hlasov.

Čakanie na vládu

Fiala sa Zemanovi poďakoval za to, že ho v zložitej situácii na základe výsledkov volieb do Poslaneckej snemovne vymenoval za predsedu vlády. Premiér okrem toho prezidentovi odovzdal zoznam kandidátov na ministerské posty.

"Som presvedčený, že čoskoro budeme mať vládu, ktorá bude silná a stabilná. Zaväzuje nás k tomu mandát od občanov. Môžem vám sľúbiť, že urobím všetko pre to, aby to bola vláda zmeny pre budúcnosť, ktorá prevedie krajinu cez zložitú aktuálnu situáciu a vyrieši pálčivé problémy, ktoré nás dnes sužujú. Ale ktorá aj urobí potrebné zmeny pre dobrú budúcnosť našich občanov a ich detí,“ povedal Fiala. Jeho vláda bude musieť bojovať so zúriacou covidovou pandémiou či s rastúcimi cenami energií, a to všetko v čase, keď preberá krajinu, ktorá je výraznejšie zadlžená.

Hoci nie sú známe všetky informácie o Zemanovom ochorení, ktoré súvisí v funkciou pečene, prezident vytiahol zo svojho rečníckeho arzenálu tradičné zbrane. Fialovi poradil, aby sa v premiérskej funkcii správal ako on. Teda, aby počúval ľudí, ktorí už niečo dosiahli, a nie nejakých tárajov, medzi ktorých zaradil politických komentátorov či neúspešných politikov. Zároveň Zeman minimálne o dva týždne natiahol čakanie na vymenovanie celej vlády. Oddnes sa chce rozprávať s kandidátmi na ministerky a ministrov a bude si ich volať v abecednom poradí. "Tento seriál sa skončí 13. decembra a odvtedy bude možné pripravovať utvorenie vlády ako celku,“ vysvetlil prezident.

Český prezident Miloš Zeman Čítajte viac Zemana prepustili z nemocnice, kde bol hospitalizovaný s covidom

Stále je možné, že Zeman bude mať k niektorým kandidátom výhrady. Fiala pripustil, že v jednom prípade nie je prezident spokojný. Špekuluje sa, že sa to týka Jana Lipavského, nominanta Pirátov na šéfa rezortu zahraničia. Nový predseda vlády sa s prezidentom chce ešte raz stretnúť, keď si hlava štátu vypočuje všetkých politikov navrhnutých na ministerské posty. "Očakávam, že v polovici decembra by mohla byť vymenovaná celá vláda. Je to realistický termín,“ zdôraznil Fiala.

Podobne to vidí dosluhujúci český premiér a predseda ANO Andrej Babiš. "Gratulujem pánovi profesorovi Petrovi Fialovi k vymenovaniu za premiéra. Dobrou správou je aj to, že pán prezident do 13. decembra ukončí rozhovory s ministrami, takže verím, že v rovnakom týždni bude vymenovaná vláda,“ napísal Babiš na sociálnej sieti twitter.

Štvrtý premiér z ODS

Nový predseda vlády Fiala je od vzniku samostatnej Českej republiky v roku 1993 už štvrtým premiérom z radov ODS. Pred ním krajinu riadili občianski demokrati Václav Klaus (1993 až 1998), Mirek Topolánek (2006 až 2009) a Petr Nečas (2010 až 2013).

"ODS bola a je konzervatívno-liberálnou stranou. Predpokladám preto, že Fiala má do istej miery podobný pohľad na to, že štát by mal fungovať úspornejšie. Občianski demokrati sú tiež skeptickejší k zavedeniu eura. Z komunikačného hľadiska je však Fiala iným typom lídra, ako boli Klaus a Topolánek. Nový premiér nie je práve supercharizmatická postava, ale nie je ani taký egocentrický, ako boli jeho dvaja spomenutí predchodcovia. Zároveň je Fiala schopnejším vyjednávačom, ako boli Topolánek a Klaus. Pre udržanie vlády to môže byť dôležité. Topolánkovi sa čiastočne rozpadla ODS a Klausovi sa stalo niečo podobné. Fiala má väčšiu šancu udržať dohromady vlastnú stranu aj koalíciu. Otáznik visí možno len nad Pirátmi, pri ktorých sa môže stať, že v priebehu volebného obdobia z vlády odídu,“ vysvetlil pre Pravdu Lubomír Kopeček, politológ z Masarykovej univerzity v Brne.

© Autorské práva vyhradené

45 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Miloš Zeman #Petr Fiala #koronavírus