Nad Lamanšským prielivom bude hliadkovať lietadlo Frontexu

Nad Lamanšským prielivom bude hliadkovať lietadlo Frontexu, Európskej agentúry pre pohraničnú a pobrežnú stráž, s cieľom zabrániť prevádzaniu migrantov z Francúzska do Británie. Oznámil to v nedeľu francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin, ktorého citovala agentúra AFP.

28.11.2021 20:13
Francúzsko Británia Lamanš migranti Foto: ,
Belgická ministerka vnútra Annelies Verlindenová (vľavo) a francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin (druhý zľava) počas schôdzky ministrov vnútra Francúzska, Holandska, Belgicka a Nemecka venovanej kríze okolo migrantov v severofrancúzskom meste Calais.
debata (2)

Lietadlo Frontexu začne hliadkovať nad Lamanšským prielivom od stredy 1. decembra. Prelety sa budú uskutočňovať „vo dne i v noci“, uviedol Darmanin po schôdzke ministrov z Francúzska, Holandska, Belgicka a Nemecka. Paríž podľa neho potrebuje pomoc od svojich európskych partnerov v boji proti pašeráckym gangom, ktoré organizujú plavby migrantov do Británie.

Schôdzka za účasti ministrov vnútra a migrácie zmienených krajín sa uskutočnila na radnici v severofrancúzskom pobrežnom meste Calais po tom, ako sa v stredu utopilo v Lamanšskom prielive 27 migrantov, ktorí sa pokúšali doplaviť na preplnenom nafukovacom člne do Británie. Išlo o 17 mužov, sedem žien a troch maloletých, ktorí pochádzali prevažne z Iraku, Iránu a Afganistanu.

Medzi účastníkmi stretnutia bola aj európska komisárka pre vnútorné záležitosti Ylva Johanssonová, a tiež riaditelia Frontexu a európskej policajnej agentúry Europol.

Podľa ministra Darmanina sa tragédia podobná tej stredajšej už nesmie opakovať. „Tých úmrtí bolo príliš veľa. Nemôžeme pripustiť, aby zomierali ďalší ľudia,“ zdôraznil francúzsky minister.

V severnom Francúzsku čakajú na možnosť dostať sa do Británie tisíce migrantov a utečencov. Pašerácke gangy, ktoré im to umožňujú, využívajú na svoju činnosť aj územie Belgicka, Nemecka a Holandska. V spojitosti so stredajšou tragédiou bolo zatknutých päť podozrivých.

Na nedeľňajšom rokovaní sa mala pôvodne zúčastniť aj britská ministerka vnútra Priti Patelová. Francúzsko však pozvanie pre ňu stiahlo po tom, ako britský premiér Boris Johnson zverejnil list adresovaný francúzskemu prezidentovi Emmanuelovi Macronovi, v ktorom ho žiadal, aby prevzal späť všetkých migrantov, ktorí sa do Spojeného kráľovstva dostali cez Lamanšský prieliv.

Po nedeľňajšom rokovaní sa francúzsky minister vyjadril zmierlivejšie, keď zdôraznil, že schôdzka nebola zameraná proti Londýnu, ale na posilnenie spolupráce na európskej úrovni. „Chceme spolupracovať s našimi britskými priateľmi a spojencami,“ zdôraznil.

Tento rok sa podľa údajov britskej tlačovej agentúry PA cez tento prieliv preplavilo viac ako 25.700 ľudí. To je trikrát viac, než celkový počet takýchto migrantov za vlaňajšok.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Francúzsko #migranti #Lamanšský prieliv