Maduro označil členov pozorovateľskej misie EÚ za špiónov

Venezuelský prezident Nicolás Maduro označil členov pozorovateľskej misie Európskej únie, ktorá dohliadala na nedávne venezuelské regionálne voľby, za špiónov a obvinil ich z toho, že sa vo svojej predbežnej správe snažia hlasovanie poškvrniť. Informuje o tom agentúra Reuters.

29.11.2021 06:22
Venezuela regionálne voľby vláda víťazstvo Foto: ,
Venezuelský prezident Nicolás Maduro v sprievode svojej vnučky vhadzuje hlasovací lístok v regionálnych voľbých v Caracase 21. novembra 2021.
debata (10)

Svoje predbežné závery z venezuelských regionálnych a miestnych volieb misia EÚ zverejnila v utorok. Situácia, v ktorej sa hlasovanie uskutočnilo, sa podľa nej zlepšila v porovnaní s predchádzajúcimi celoštátnymi voľbami. Misia ale zároveň vyjadrila obavy zo svojvoľných zákazov kandidátov, oneskorenia pri otváraní volebných miestností a „rozšíreného využívania štátnych zdrojov v kampani“.

„Chceli poškvrniť volebný proces, ale nepodarilo sa im to. Delegácia špiónov, neboli to pozorovatelia, sa voľne potulovala po zemi a špehovala sociálny, ekonomický a politický život krajiny,“ uviedol Maduro v nedeľnom vysielaní štátnej televízie.

Prvýkrát po 15 rokov

Pozorovateľská misia EÚ na žiadosť agentúry Reuters o reakciu zatiaľ neodpovedala.

Hlasovanie sa vo Venezuele konalo predminulý víkend. EÚ tam vyslala pozorovateľskú misiu prvýkrát po 15 rokoch. Vedúca misie, europoslankyňa Isabel Santosová, upozornila, že vo Venezuele nefunguje právny štát, justícia nie je nezávislá a niektoré zákony zasahujú do férovosti volebného súboja. Úplná správa misie má byť zverejnená o dva mesiace.

Venezuelská opozícia sa hlasovania zúčastnila prvýkrát od roku 2017. Získala ale len tri z 23 guvernérskych postov a 117 starostov, zatiaľ čo vládni socialisti získali 210 starostov. Konečné výsledky z niekoľkých súbojov zatiaľ neboli oznámené, vrátane výsledku voľby guvernéra v štáte Barinas, odkiaľ pochádzal bývalý prezident Hugo Chávez.

Bezchybný, krásny

„Európska únia nemohla poškvrniť volebný proces, bol bezchybný, krásny,“ povedal Maduro. Dodal, že sa v nasledujúcich hodinách stretne s opozičnými guvernérmi. Zároveň podľa agentúry Reuters naznačil, že vládnuci socialisti mohli v niekoľkých štátoch utrpieť porážku, pretože sa ich voliči rozhodli potrestať.

Hoci vládnuca strana získala najviac guvernérskych postov, podľa údajov venezuelskej volebnej komisie dostala menej ako štyri milióny hlasov, čo je pokles oproti regionálnym voľbám z roku 2017, kedy získala 5,9 milióna hlasov.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Venezuela #Nicolas Maduro