Ako prvá upozornila na omikron. Príznaky sú nezvyčajné, ale mierne, tvrdí lekárka

Juhoafrická lekárka, ktorá ako prvá upozornila na nový variant koronavírusu neskôr pomenovaný omikron, uviedla, že jeho príznaky sú u zdravých pacientov síce „nezvyčajné, ale mierne“. Ako Angelique Coetzee poznamenala pre The Telegraph, tento variant by mohol spôsobiť komplikácie u starších a nezaočkovaných.

29.11.2021 10:27
JAR koronavírus omikron variant nový opatrenia Foto: ,
Ľudia stoja v rade na testovanie na ochorenie COVID-19 v testovacom centre v Johannesburgu 27. novembra 2021. Dôvodom sú obavy z nového variantu koronavírusu omikron, zisteného v Juhoafrickej republike.
debata (48)

Lekárka s viac ako 30-ročnou praxou prezradila, že v súvislosti s možným novým variantom koronavírusu zbystrila pozornosť začiatkom tohto mesiaca, keď do jej ambulancie v Pretórii začali prichádzať pacienti s inými symptómami ochorenia COVID-19 v porovnaní s tými, aké liečila predtým.

Boli medzi nimi mladí ľudia rôzneho pôvodu, ktorí sa cítili veľmi vyčerpaní. Žiadny pacient netrpel stratou chuti alebo čuchu. Keď boli 18. novembra pozitívne testovaní štyria členovia jednej rodiny, ktorí boli úplne vyčerpaní, informovala o tom poradný vakcinačný výbor v JAR.

dievčatko, covid-19, vírus, rúško Čítajte viac Nemecký imunológ: Variant omikron sa mohol vyvinúť u pacientov s HIV

„Zatiaľ sme zistili, že infikovaní nestratia chuť ani čuch. Môžu mať mierny kašeľ. Nie sú žiadne výrazné príznaky. Niektorí z infikovaných sa v súčasnosti liečia doma,“ dodala predsedníčka Juhoafrickej lekárskej asociácie (SAMA).

Ako ďalej Coetzee podotkla, dosiaľ boli na COVID-19 s príznakmi nového variantu pozitívne testované asi dve desiatky jej pacientov. Väčšinou to boli zdraví muži, ktorí sa cítili unavení. Asi polovica z nich nebola zaočkovaná. „Mali sme jeden veľmi zaujímavý prípad, keď prišlo približne šesťročné dieťa s teplotou a veľmi vysokou tepovou frekvenciou. Keď som ho však vyšetrovala o dva dni neskôr, bolo na tom oveľa lepšie,“ prezradila Coetzee.

Lekárka sa však obáva, že variant omikron by mohol spôsobiť zdravotné komplikácie starším osobám s pridruženými chorobami ako cukrovka alebo ochorenia srdca.

48 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus