Zelenskyj bez zdôvodnenia odvolal šéfa ukrajinskej kontrarozviedky

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal Olexandra Rusnaka z funkcie šéfa odboru kontrarozviedky Bezpečnostnej služby Ukrajiny.

29.11.2021 22:38
Volodymyr Zelenskyj Foto:
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj počas návštevy doneckého regiónu na východe Ukrajiny, február 2021
debata (26)

Príslušný výnos zverejnili na webovej stránke prezidentskej kancelárie, informovala v pondelok agentúra Ukrinform s tým, že dôvody Rusnakovho odvolania nie sú uvedené. Rusnaka vymenoval do funkcie Zelenskyj v septembri roku 2019.

Ukrajinské médiá okrem toho informovali, že hlavné vyšetrovacie oddelenie SBU začalo predsúdne vyšetrovanie údajného pokusu o prevrat na Ukrajine, ktorý sa podľa Zelenského informácií mal odohrať 1. a 2. decembra.

Do prípravy prevratu boli údajne zapletení občania Ukrajiny i Ruska, ako aj oligarcha Rinat Achmetov. Ten správy o svojej údajnej účasti na štátnom prevrate označil za „úplnú lož“.

Zelenskyj minulý piatok na tlačovej konferencii v Kyjeve vyhlásil, že 1. alebo 2. decembra sa mal na Ukrajine odohrať štátny prevrat. Do diskusií o ňom sa údajne zapojili aj „niektorí predstavitelia Ruskej federácie a Ukrajiny“. Túto informáciu podľa prezidenta potvrdzujú zvukové záznamy.

Zelenskyj pozval Achmetova, aby si prišiel vypočuť nahrávky, v ktorých sa spomína jeho meno. Zelenskyj však zdôraznil, že v zvukových záznamoch nebolo počuť oligarchov hlas.

Na tvrdenia ukrajinského prezidenta počas piatkového brífingu v Moskve reagoval hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Slová o plánovanom vojenskom prevrate za účasti Ruska kategoricky poprel. „Rusko takéto veci vôbec nikdy nerobí,“ povedal Peskov.

Volodymyr Zelenskyj Čítajte viac Zelenskyj: Rozviedka odhalila plány na prevrat podporovaný Ruskom
26 debata chyba
Viac na túto tému: #kontrarozviedka #SBU #Volodymyr Zelenskyj