Tínedžer zastrelil na strednej škole v Michigane štyroch ľudí a sedem zranil

Pri streleckom útoku na strednej škole v americkom štáte Michigan prišli o život štyria študenti, oznámila to miestna polícia, ktorá ako páchateľa označila pätnásťročného študenta. Mladík je vo väzbe, povedal zástupca šerifa okresu Oakland Mike McCabe.

30.11.2021 21:49 , aktualizované: 01.12.2021 20:22
streľba, usa Foto: ,
Policajné zložky počas zásahu po streľba na strednej škole Oxford High School v americkom Michigane.
debata (15)

Štvrtou obeťou sa stal 17-ročný študent, ktorý podľahol utŕženým zraneniam. Po vyčíňaní maloletého strelca je zranených ešte sedem ďalších študentov, niektorí z nich sú v kritickom stave, vrátane 14-ročného dievčaťa, ktoré po operácii pripojili na prístroje. Útočník postrelil do ramena aj jedného z učiteľov, ktorého už medzičasom prepustili z nemocnice.

Polícia zasahovala v utorok na strednej škole v obci Oxford Township približne 48 kilometrov severne od Detroitu okolo 12.55 h (18.55 SEČ) po tom, čo dostala hlásenie o strelcovi. Toho následne identifikovala ako 15-ročného študenta tejto školy.

Údajného strelca polícia zatkla priamo v škole a zabavila mu poloautomatickú pištoľ. Úrad šerifa čoskoro informoval, že útok sa zdal byť činom jednotlivca. „Strážnici ho konfrontovali, mal pri sebe zbraň, vzali ho do väzby,“ popísal McCabe zásah. Študent podľa neho vypálil asi 15 až 20 striel, zatknutiu sa nebránil. „Celé to trvalo päť minút,“ dodal McCabe.

Motív nepozná

Mená podozrivého ani obetí polície v tejto chvíli nezverejnili a oznámili, že motív útoku zatiaľ nepozná. Zadržaný strelec bol podľa médií na danej strednej škole v druhom ročníku. S políciou podľa agentúry Reuters nespolupracuje a odmietol na radu rodičov vypovedať. „Som v šoku, je to zdrvujúce,“ povedal médiám šéf školského systému v súmestí Oxford Township Tim Throne.

Škola, kam dochádza asi 1 700 žiakov, bola po útoku evakuovaná. Rodinám obetí už vyjadril sústrasť americký prezident Joe Biden. Guvernérka štátu Michigan Gretchen Whitmerová označila streľbu za „nepredstaviteľnú tragédiu“.

Prípady streľby v školách sú v USA veľmi časté a často končia tragicky. V máji 2018 zastrelil sedemnásťročný študent na strednej škole v texaskom Santa Fe desať ľudí, väčšinou spolužiakov. O tri mesiace skôr devätnásťročný Nikolas Cruz v budove strednej školy v meste Parkland na Floride zastrelil 17 ľudí, ďalších 15 zranil.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #streľba #škola