Vďaka analýze DNA v USA odhalili vraha dievčaťa po 42 rokoch

Polícia v Spojených štátoch dokázala po dlhých 42 rokoch odhaliť vraha šestnásťročného dievčaťa, ktoré zmizlo v roku 1979 v Las Vegas.

01.12.2021 07:17
debata (2)

Pomohlo jej v tom sekvenovanie genómu zo vzorky DNA páchateľa. Hoci muž, ktorý zločin spáchal, zomrel v roku 1993, bolo uzavretie vyšetrovania pre rodinu zavraždeného dievčaťa uľahčením, uviedla stanica CNN.

Rodina stredoškolskej študentky Kim Bryantovej ohlásila koncom januára 1979, že dcéra je nezvestná. Po dlhom pátraní sa ešte len 20. februára našlo jej mŕtve telo v odľahlej púštnej oblasti. Súdny lekár zistil, že bola znásilnená, a práve tak sa do policajnej databázy dostala vzorka DNA zo spermií pravdepodobného páchateľa.

„Pred desiatimi dňami sme sa na základe genetického profilu z laboratória Othram, ktorý bol zostavený vďaka vzorke spermií odobratej pri pitve z tela Kim Bryantovej, dozvedeli, že osobou, ktorá ju uniesla, sexuálne napadla a zavraždila bol Blake Peterson,“ uviedla polícia na tlačovej konferenciu. Podľa nej Peterson, ktorý mal v čase vraždy 19 rokov, nikdy počas vyšetrovania nepatril k podozrivým.

Analýzu DNA polícia zadala vďaka finančnému daru od jedného z obyvateľov Las Vegas. Otec zavraždeného dievčaťa snahu policajtov aj po rokoch ocenil. „Kim bolo krásne dievča so skvelou budúcnosťou a ja som rád, že sa urobilo niečo pre to, aby sa jej prípad vyriešil,“ povedal Edward Elliot.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #vražda #analýza DNA