Zomrel bývalý disident a novinár Petr Uhl

Vo veku 80 rokov v stredu zomrel český novinár, ľavicový aktivista za ľudské práva, bývalý disident a politický väzeň Petr Uhl. O úmrtí významnej postavy československého disentu informovala agentúru ČTK jeho manželka, bývalá ombudsmanka Anna Šabatová.

01.12.2021 18:07
debata (12)

Pamätná je jeho aktivita počas nežnej revolúcie. Po demonštrácii na pražskej Národnej triede 17. novembra 1989 odovzdal zahraničným médiám správu o smrti študenta Martina Šmída, o ktorej sa domnieval, že je pravdivá. Za zverejnenie falošnej poplašnej správy skončil vo vyšetrovacej väzbe. Vďaka pádu totalitného režimu však za mrežami strávil len šesť dní. Signatár Charty 77 si predtým v sedemdesiatych rokoch odsedel v komunistickom žalári až štyri roky.

Bol poslancom Federálneho zhromaždenia za Občianske fórum, aj vládnym splnomocnencom pre ľudské práva. Istý čas pôsobil ako riaditeľ agentúry ČTK. Dlhé roky pracoval ako komentátor denníka Právo, sporadicky prispieval aj do Pravdy.

"Peter Uhl bol výnimočný človek, ktorý si vždy pevne stál za svojimi názormi. Bojoval s komunistickým režimom a zaslúžil sa o demokraciu. Jeho hlas bude vo verejnom priestore chýbať,“ napísala na twitteri šéfka Poslaneckej snemovne Markéta Pekarová Adamová.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie