EÚ finančne pomôže armádam Ukrajiny, Gruzínska a Moldavska

Európska únia vo štvrtok schválila finančnú podporu na posilnenie obranyschopnosti Ukrajiny, Gruzínska a Moldavska. Toto rozhodnutie však nepočíta s dodávkami zbraní.

02.12.2021 21:00
Ukrajina vojak Foto:
Ukrajinský vojak na bojových pozíciách na línii oddelenej od proruských povstalcov neďaleko ukrajinského Donecka.
debata (63)

Podľa vyhlásenia Rady EÚ pomoc vo výške presahujúcej 50 miliónov eur bude poskytnutá na žiadosť spomínaných krajín a bola schválená v rámci európskeho mierového nástroja (EPF), ktorý bol spustený 22. marca tohto roku.

Nový finančný nástroj sa vzťahuje na všetky vonkajšie činnosti EÚ v rámci spoločnej zahraničnej a bezpečnostnej politiky, ktoré majú vojenskú alebo obrannú náplň. Hlavným cieľom EPF je posilniť schopnosť EÚ predchádzať konfliktom, zachovávať mier a posilňovať medzinárodnú stabilitu a bezpečnosť. Mimorozpočtový fond vo výške približne päť miliárd eur na obdobie rokov 2021 – 2027 sa bude financovať z príspevkov členských štátov EÚ.

Pomoc EÚ je dôležitá najmä pre Ukrajinu, ktorá pri ktorej hraniciach Rusko opätovne sústredilo značné vojenské prostriedky a vojakov.

EÚ ponúkla Kyjevu finančné prostriedky vo výške 31 miliónov eur počas 36-mesačného obdobia, ktoré sú určené na „posilnenie spôsobilostí ukrajinských ozbrojených síl“, najmä zdravotníckych jednotiek, poľných nemocníc, ženijných a logistických jednotiek. Táto finančná podpora je určená aj na boj proti kybernetickým útokom.

Gruzínsko cez EPF dostane 12,7 milióna eur a sedem miliónov eur je vyčlenených pre Moldavsko. Poskytnuté financie majú obom krajinám pomôcť posilniť ich kapacity určené na poskytovanie lekárskej a logistickej pomoci civilistom v prípade krízy alebo núdze.

Volodymyr Zelenskyj Čítajte viac Zelenskyj: Rozviedka odhalila plány na prevrat podporovaný Ruskom
63 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #armáda #Gruzínsko #Moldavsko #Ukrajina