Poľský Sejm zamietol návrh na úplný zákaz interrupcií

Poslanci dolnej komory poľského parlamentu (Sejm) zamietli vo štvrtok veľkou väčšinou hlasov návrh zákona, ktorý by v krajine úplne zakázal možnosť podstúpiť umelé prerušenie tehotenstva. V prípade prijatia normy navrhnutej občianskou iniciatívou by za interrupciu hrozil rovnaký trest ako za vraždu.

02.12.2021 21:21
Interrupcie Foto: ,
debata (4)

Proti tomuto návrhu zákona už v prvom čítaní hlasovalo v Sejme 361 zákonodarcov. Za bolo 48 a 12 sa zdržali hlasovania.

Výsledok hlasovania bol jednoznačný aj z toho dôvodu, že proti navrhovanému zákonu hlasovala aj väčšina z poslancov najsilnejšieho subjektu parlamente – vládnucej strany Právo a spravodlivosť (PiS). Tá návrh už vopred odmietla s tým, že je extrémny a kontraproduktívny.

Návrh, ktorý predložila protipotratová poľská nadácia Pro-prawo do Žycia (Za právo na život), požadoval za podstúpenie interrupcie či za asistenciu pri jej vykonaní 5 až 25 rokov väzenia či dokonca doživotie.

Poľský ústavný súd označil vlani v októbri za protiústavné aj interrupcie z dôvodu nezvratných vývojových chýb plodu, ktoré zahŕňajú rozsiahle spektrum poškodenia od Downovho syndrómu až po smrteľné choroby.

potrat Čítajte viac Až prestane biť srdce, počula Poľka, keď ju ešte mohla zachrániť interrupcia

Sprísnenie interrupčného zákona následne vyvolalo v krajine masové protesty, pričom tisíce žien z tohto dôvodu podstúpilo umelé prerušenie tehotenstva v zahraničí. Vlaňajší verdikt súdu demonštranti pripisujú politike vlády premiéra Mateusza Morawieckeho a katolíckej cirkvi, ktorá je so stranou PiS úzko prepojená.

Poľská legislatíva týkajúca sa interrupcií bola už predtým jednou z najprísnejších v Európe, pričom interrupciu pripúšťala len v prípade znásilnenia, ohrozenia života matky alebo vážneho poškodenia plodu.

poľsko Čítajte viac Desivé, kruté. Zákony zabíjajú ženy, odkázali Poľky vláde
4 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #interrupcie