Povedie Líbyu opäť Kaddáfí?

Líbyjský súd obnovil kandidatúru Sajfa Isláma Kaddáfího, syna zabitého líbyjského diktátora Muammara Kaddáfího, na prezidenta v blížiacich sa voľbách. Tie sa majú konať 24. decembra. Informovala o tom agentúra AFP.

03.12.2021 07:17
Líbya Kaddáfí súd trest smrti Foto: ,
Na archívnej snímke z 25. februára 2011 Sajf Islám Kaddáfí reční počas tlačovej konferencie v Tripolise.
debata (17)

Sajf Islám Kaddáfí podal na súde v juholíbyjskom meste Sabhá odvolanie proti tomu, že volebná komisia minulý mesiac zamietla jeho žiadosť o kandidatúru. Komisia totiž argumentovala článkami volebného zákona, ktoré stanovujú, že kandidáti „nesmú byť odsúdení za hanebný trestný čin“ a musia mať čistý register trestov. Syn zabitého diktátora, ktorého miesto pobytu bolo niekoľko mesiacov držané v tajnosti, prekvapil oznámením, že sa bude uchádzať o prezidentský úrad. A stal sa aj prvým výrazným kandidátom, ktorý sa prihlásil do volieb.

Súd v Tripolise ho odsúdil na smrť za zločiny spáchané počas povstania, ktoré zvrhlo jeho otca. Neskôr mu súperiaca vláda na východe Líbye udelila milosť.

Libya Čítajte viac Expert na Líbyu: Kaddáfí iba využíva situáciu, nemôže vyhrať

V júli sa po rokoch v ústraní vynoril na verejnosti a denníku The New York Times povedal, že plánuje politický návrat. V zriedkavom interview uviedol, že po desaťročí chaosu chce „obnoviť stratenú jednotu“ Líbye. Sajf Islám, ktorého Medzinárodný trestný súd (ICC) so sídlom v holandskom Haagu hľadá za údajné vojnové zločiny, sa do volieb zaregistroval 14. novembra.

Medzi najvýraznejšími kandidátmi je aj Chalífa Haftar, vojenský vodca východnej časti krajiny a niektorých oblastí juhu. O prezidentský úrad sa uchádzajú tiež dočasný líbyjský premiér Abdal Hamíd Dubajba, ktorého vládu národnej jednoty podporuje OSN, a tiež bývalý minister vnútra Fathí Bášághá.

Prezidentské voľby sa budú konať v čase, keď sa Líbya snaží po desaťročí násilia obrátiť stránku a začať novú kapitolu. Násilie sa v krajine bohatej na ropu začalo po tom, čo počas povstania podporovaného Severoatlantickou alianciou (NATO) v roku 2011 bol dlhoročný vodca Kaddáfí zvrhnutý a zabitý.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Líbya #Sajf Islám Kaddáfí #Muammar Kaddáfí