Pápež sa na Cypre stretol s migrantmi. Kritizoval neľudské podmienky, ktorým čelia

Pápež František odsúdil v piatok neľudské podmienky, v ktorých podľa jeho slov žijú tisícky migrantov. Počas modlitieb venovaným migrantom v cyperskom hlavnom meste Nikózia poukázal aj na "zotročovanie" takýchto ľudí a kritizoval všeobecnú ľahostajnosť k týmto javom.

03.12.2021 23:22
Pápež František Foto: ,
Pápež František prichádza do Prezidentského paláca v cyperskom hlavnom meste Nikózia, 2. decembra 2021
debata (26)

Najvyšší predstaviteľ katolíckej cirkvi na stretnutí s utečencami prirovnal súčasnú situáciu aj ku koncentračným táborom z minulého storočia. Uviedol, že ostnaté drôty bránia vo vstupe utečencom, ktorí prichádzajú žiadať o pomoc a bratstvo. „Je mojou povinnosťou na to upozorňovať,“ povedal František.

Dnes sú podľa neho mnohí ľudia prekvapení, ako mohli v 20. storočí existovať internačné nacistické tábory, ako aj zadržiavacie tábory stalinskej éry. „Bratia a sestry, to sa deje i dnes!“ varoval. Zdôraznil, že je potrebné „otvoriť si oči“.

Pápež odsúdil tiež ľahostajnosť mnohých ľudí. „Vidíme, čo sa deje,“ povedal. „Horšie je, že si na to zvykáme,“ dodal. Vinné sú podľa neho i bohaté a rozvinuté oblasti sveta – ako napríklad Európa.

Spomenul napríklad to, že migrantov utekajúcich pred vojnou západné krajiny často odmietajú a posielajú do táborov, kde im hrozí mučenie či iné formy zlého zaobchádzania.

Pápež František počas stretnutia s migrantmi vo... Foto: SITA/AP, Alessandra Tarantino
Pápež František Pápež František počas stretnutia s migrantmi vo Farskom kostole svätého kríža v cyperskom hlavnom meste Nikózia, 3. decembra 2021
Migrácia / Migrant / Čítajte viac Asi 200 migrantov sa pokúsilo násilne prekročiť hranicu Poľska

Pápež začal svoju päťdňovú apoštolskú cestu vo štvrtok. Je iba druhým rímskym pápežom, ktorý zavítal na Cyprus, kde žije gréckopravoslávna väčšina. Túto stredomorskú krajinu v roku 2010 navštívil dnes už emeritný pápež Benedikt XVI. V sobotu sa pápež František presunie do Grécka, kde navštívi i ostrov Lesbos.

Ide o Františkovu 35. zahraničnú cestu v úrade pápeža, ktorý zastáva od jari 2013. Svätá stolica v piatok potvrdila, že 12 uchádzačov o azyl bude môcť na znak solidarity odletieť z Cypru do Talianska. Ide zrejme o časť skupiny 50 migrantov, ktorí majú byť v nasledujúcich týždňoch premiestnení do Talianska.

Polícia / Wimereux / Migrácia / Kontroly / Čítajte viac Macron chce uskutočniť reformy v otázke migrácie
26 debata chyba
Viac na túto tému: #pápež František #Cyprus #migranti