Ruské lietadlo sa nad Čiernym morom takmer zrazilo so strojom NATO

Lietadlo ruskej spoločnosti Aeroflot na trase z Tel Avivu do Moskvy muselo v piatok nad Čiernym morom zmeniť letovú hladinu, pretože sa v oblasti pohybovalo prieskumné lietadlo NATO, uviedli v nedeľu ruskí predstavitelia leteckej dopravy pre tlačovú agentúru Interfax.

04.12.2021 16:01 , aktualizované: 05.12.2021 13:15
debata (141)

O celom incidente informoval s odvolaním sa na zdroje z riadenia letovej prevádzky Interfax už v sobotu s tým, že dopravné lietadlo muselo klesnúť o 500 metrov, aby sa vyhlo výzvednému lietadlu, ktorý mu skrížil cestu.

Ruské médiá pôvodne neuviedli, o aké civilné lietadlo išlo. V nedeľu ruskí predstavitelia uviedli, že stroj so 142 ľuďmi na palube musel klesnúť dokonca o 1800 metrov, aby sa vyhol zrážke.

Letov pribúda

Posádka prieskumného lietadla typu CL-600 prevádzkovaného Severoatlantickou alianciou nereagovala, tvrdia Rusi a upozorňujú, že nárast počtu letov NATO v regióne predstavuje riziko pre civilnú dopravu. NATO sa k správam zatiaľ nevyjadrilo.

Ešte piatok ruské ministerstvo obrany uviedlo, že jeho stíhačky vyštartovali k dvojici amerických vojenských prieskumných lietadiel nad Čiernym morom.

Ukrajina, Rusko Čítajte viac Tajné služby USA: Rusko môže napadnúť Ukrajinu začiatkom roka

V regióne rastie napätie, keď Ukrajina obviňuje Rusko z plánovania útoku, zatiaľ čo Moskva tvrdí, že agresívne sa správa Kyjev. Hoci Ukrajina nie je členom NATO, jednotky aliancie posilnili operácie v oblasti zo solidárnosti s touto krajinou, dodáva DPA.

141 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #Čierne more