Lítium si nedáme. Srbi protestovali proti ťažbe i vláde a zablokovali diaľnicu

Tisícky demonštrantov zablokovali hlavné dopravné ťahy v Srbsku v nahnevanej reakcii na plán vlády povoliť ťažobnej spoločnosti Rio Tinto ťažbu lítia.

04.12.2021 19:54 , aktualizované: 21:46
Srbsko protesty nové zákony Foto: ,
Protest v srbskom Belehrade proti plánu vlády povoliť ťažobnej spoločnosti Rio Tinto ťažbu lítia pri meste Loznica.
debata (96)

V hlavnom meste Belehrad demonštranti zaplavili hlavný diaľničný ťah a most spájajúci metropolu s odľahlejšími predmestiami. Dav skandoval protivládne heslá, kým niektorí držali transparenty s nápismi kritizujúcimi ťažobný projekt.

K menším protestným zhromaždeniam došlo aj v iných srbských mestách. Potýčky sa odohrali medzi demonštrantmi a protidemonštrantmi v Belehrade a v Novom Sade, uviedli miestne médiá.

Protest v srbskom Belehrade proti plánu vlády...
Protest v srbskom Belehrade proti plánu vlády...
+8Protest v srbskom Belehrade proti plánu vlády...

„Dovolili zahraničným spoločnostiam, aby v našej krajine robili, čo sa im zachce,“ povedala na proteste pre AFP 56-ročná ekonómka Vladislava Čvoričová.

K protestom došlo po podobných demonštráciách minulý týždeň, keď na zhromaždenie v meste Šabac na západe krajiny zaútočili maskovaní muži. Incident vyvolal pobúrenie na sociálnych sieťach a objavili sa obvinenia, že vláda využíva vandalov, aby hnutie potlačila.

Investícia za dve miliardy

Rozsiahle ložiská lítia – kľúčového komponentu elektrobatérií pre automobily – boli objavené v okolí západosrbského mesta Loznica. V tejto oblasti britsko-austrálsky ťažobný gigant Rio Tinto skupuje pôdu, stále však čaká na konečný súhlas od štátu na začatie ťažby, spresňuje AFP.

baňa, kobalt, Kongo, meď Čítajte viac Lacné elektromobily sú fikcia. Škrtom cez rozpočet sú vzácne kovy

Spoločnosť objavila zásoby lítia v regióne v okolí Loznice v roku 2006. Do projektu sa chystá investovať 2,12 miliardy eur, uviedla Vesna Prodanovičová, riaditeľka srbskej dcérskej spoločnosti Rio Sava.

Kritici obvinili vládu prezidenta Aleksandra Vučiča, že pripravila cestu pre nezákonné privlastňovanie pôdy a ignorovala pritom obavy o životné prostredie.

96 debata chyba
Viac na túto tému: #Srbsko #protest #lítium