Po Rusku sa Ukrajine vyostrujú aj vzťahy s Bieloruskom

Bieloruské ministerstvo obrany oznámilo, že si predvolalo ukrajinského vojenského atašé a odovzdalo mu protest proti opakovanému narušeniu vzdušného priestoru Bieloruska ukrajinskými lietadlami.

05.12.2021 15:25
helikoptéra Mi-8 Foto:
Ukrajinská vojenská helikoptéra Mi-8 vzlieta počas cvičenia pri meste Urzuf na pobreží Azovského mora na východe Ukrajiny 29. novembra 2018.
debata (15)

Vzťahy medzi Bieloruskom a Ukrajinou sa od vlaňajška zhoršili po tom, ako sa Rusko postavilo za bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka počas hromadných protestov v jeho krajine a Lukašenko začal otvorenejšie podporovať Moskvu voči Ukrajine.

Ukrajinskému predstaviteľov odovzdali protestnú nótu v súvislosti s narušením bieloruského vzdušného priestoru zo soboty, uviedlo ministerstvo obrany v Minsku vo vyhlásení.

„Vojenský atašé bol informovaný, že ukrajinská strana sa vyhýba dialógu o riešení sporov… čo je veľmi znepokojujúce,“ píše sa v stanovisku ministerstva.

Ukrajina, Rusko Čítajte viac Tajné služby USA: Rusko môže napadnúť Ukrajinu začiatkom roka

Bielorusko v sobotu oznámilo, že ukrajinský vojenský vrtuľník počas cvičení vletel nad bieloruské územie. „Ukrajinský vojenský vrtuľník Mi-8 vo výške asi 100 metrov prekročil štátnu hranicu a prenikol do vzdialenosti asi jedného kilometra na území Bieloruska. Ukrajinská strana bola o tomto incidente informovaná,“ uvádza sa vo vyhlásení Minsku.

Hovorca ukrajinskej pohraničnej stráže toto tvrdenie odmietol.

Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí zatiaľ na žiadosť o vyjadrenie k záležitosti nereagovalo, dodáva Reuters.

Spor medzi Ukrajinou a Bieloruskom prichádza v čase širšieho napätia v regióne. Kyjev a jeho spojenci z NATO obviňujú Rusko, že zhromaždilo desaťtisíce vojakov neďaleko ukrajinskej hranice, čo by podľa nich mohlo byť prípravou na útok. Rusko takéto plány popiera.

Boeing C-17 Čítajte viac Ruské lietadlo sa nad Čiernym morom takmer zrazilo so strojom NATO

Vzťahy medzi krajina sa výrazne zhoršili aj pre sporné prezidentské voľby v Bielorusku. Rusko sa vtedy pri masových pouličných protestoch postavilo na stranu prezidenta Alexandra Lukašenka a ten potom začal hlasnejšie podporovať Moskvu proti Ukrajine.

Ukrajina Bielorusku a Rusku pripisuje vyvolanie migračnej krízy na východných hraniciach Európskej únie s Bieloruskom, kvôli ktorej tisíce ľudí uviazli v mrazivých podmienkach v hraničnom pásme. Lukašenko popiera, že migračnú krízu zinscenoval. Jeho vláda sľúbila „asymetrickú“ reakciu na nové kolo sankcií, ktoré na Minsk tento týždeň uvalili Spojené štáty, Európska únia, Británia a Kanada.

Bielorusko / Protest / Čítajte viac EÚ pripravila balík sankcií proti Bielorusku, USA sa pridajú čoskoro
15 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #bielorusko #Ukrajina