Aun Schan Su Ťij odsúdili na štyri roky väzenia

Mjanmarskú líderku a nositeľku Nobelovej ceny za mier Aun Schan Su Ťij, zosadenú počas februárového vojenského prevratu, odsúdili v pondelok na štyri roky väzenia za podnecovanie nepokojov a porušovanie proticovidových pravidiel.

06.12.2021 12:40
Aun Schan Su Ťij Foto: ,
Aun Schan Su Ťij na snímke z augusta 2012
debata (9)

Su Ťij „bola odsúdená na dva roky väzenia podľa paragrafu 505(b) a (ďalšie) dva roky väzenia podľa zákona o prírodných katastrofách,“ uviedol pre agentúru AFP hovorca mjanmarskej vojenskej junty.

Rovnaký verdikt za tie isté obvinenia si vypočul aj zosadený prezident Mjanmarska Win Mjin, pokračoval hovorca s tým, že ani jeden z odsúdených zatiaľ nenastúpi na výkon trestu. Pred súdom v hlavnom meste Nepjito „budú obaja čeliť ešte ďalším obvineniam,“ vysvetlil.

Verdikt okamžite odsúdila organizácia Amnesty International, ktorá obvinila mjanmarskú juntu z pokusu „zlikvidovať opozíciu a udusiť slobody v Mjanmarsku“ za pomoci vznášania „falošných obvinení“.

Verdikt nad Aun Schan Su Ťij odsúdila aj vysoká komisárka OSN pre ľudské práva Michelle Bacheletová. „Odsúdenie po podvodnom a tajnom procese pred vojensky kontrolovaným súdom nie je nič iné než odsúdenie politicky motivované,“ uviedla vo vyhlásení Bacheletová.

Britská ministerka zahraničných vecí Liz Trussová zase v reakcii na verdikt proti Su Ťij uviedla, že tento trest odňatia slobody je „ďalším desivým pokusom v snahe mjanmarského vojenského režimu potlačiť opozíciu, ako aj slobodu a demokraciu“.

„Spojené kráľovstvo vyzýva mjanmarský režim, aby prepustil politických väzňov, zapojil sa do dialógu a umožnil návrat k demokracii. V dôsledku svojvoľného zadržiavania zvolených politikov hrozia len ďalšie nepokoje,“ dodala.

Myanmar Journalists Convicted Čítajte viac Expert: Mjanmarsko asi smeruje k občianskej vojne

Sedemdesiatšes­ťročná laureátka Nobelovej ceny za mier Su Ťij je vo väzení, odkedy armáda 1. februára tohto roka zosadila jej civilnú vládu a ukončila tak krátke obdobie demokracie v Mjanmarsku. K vojenskému prevratu došlo v deň, keď sa mala konať ustanovujúca schôdza novozvoleného parlamentu.

Su Ťij je obvinená aj z volebných podvodov, korupcie či porušenia zákona o úradnom tajomstve – v prípade usvedčenia môže vo väzení stráviť aj celé desaťročia.

Mjanmarské bezpečnostné zložky podľa miestnej monitorovacej skupiny usmrtili už vyše 1 300 civilistov, ktorí protestovali proti prevratu, a vyše 10-tisíc ľudí zadržali.

Mjanmarsko / Protesty / Tri prsty / Čítajte viac Násilie, represie i delostrelecká munícia proti civilom. Vojenský puč v Mjanmarsku má už 700 obetí
9 debata chyba
Viac na túto tému: #Mjanmarsko #Aun Schan Su Ťij