Kontroverznú svätyňu Jasukuni navštívilo asi 100 japonských poslancov

Približne 100 japonských poslancov hromadne navštívilo v utorok kontroverznú svätyňu Jasukuni v Tokiu, považovanú okolitými ázijskými krajinami za symbol niekdajšieho japonského militarizmu. Návšteva sa uskutočnila v deň 80. výročia japonského útoku na americkú námornú základňu Pearl Harbor na Havaji.

07.12.2021 11:09
Jasukuni Foto: ,
Japonskí poslanci počas návštevy svätyne Jasukuni v Tokiu, 7. decembra 2021
debata (2)

Do Jasukuni sa prišlo pri príležitosti tradičného japonského sviatku jesene pomodliť približne 100 poslancov oboch komôr japonského parlamentu, medzi ktorými boli aj dvaja ministerskí štátni tajomníci a poradcovia vlády.

Prišlo aj mnoho členov vládnucej konzervatívnej Liberálnodemo­kratickej strany (LDP) premiéra Fumia Kišidu, on sám však zaslal so svätyne len obetný dar v podobe halúzky posvätného stromu. Súčasťou skupiny nebol žiaden minister.

Podľa popredného predstaviteľa LDP sa poslanci prišli do Jasukuni pomodliť k duchom zosnulých, aby ochránili Japonsko pred pandémiou koronavírusu. Išlo vôbec o prvú takúto návštevu v tokijskej svätyni od začiatku pandémie.

Proti hromadnej návšteve poslancov v Jasukuni ihneď protestovala Južná Kórea. Rezort diplomacie v Soule v tejto súvislosti vyjadril „hlboké znepokojenie a poľutovanie“ z rozsahu návštevy vo svätyni, ktorá „glorifikuje japonské kolonialistické drancovanie a vojnovú agresiu“.

Japonsko by sa namiesto toho malo nad svojou minulosťou zamyslieť a úprimne ju oľutovať, aby si opäť získalo dôveru medzinárodného spoločenstva, uviedlo juhokórejské ministerstvo.

Šintoistická svätyňa Jasukuni je zasvätená vojakom aj civilistom, ktorí od polovice 19. storočia zomreli v boji za japonského cisára. Na jej zozname je takmer 2,5 milióna mien vrátane 14 vojnových zločincov, preto občasné návštevy japonských politikov vo svätyni vyvolávajú protesty Číny, Južnej Kórey a ďalších ázijských krajín, ktoré počas druhej svetovej vojny čelili japonskej agresii.

Takéto návštevy vnímajú ako dôkaz toho, že Japonsko dostatočne neprehodnotilo svoju militaristickú a kolonialistickú minulosť. Úradujúci japonskí premiéri sa preto takýmto návštevám spravidla vyhýbajú. V roku 2013 toto nepísané pravidlo porušil vtedajší premiér Šinzó Abe, čím vyvolal rozhorčenie Číny a Južnej Kórey i neobvyklú kritiku zo strany USA.

K prekvapivému japonskému leteckému úderu na americkú základňu došlo 7. decembra 1941, v Japonsku bolo v tom čase už 8. decembra. USA následne vypovedali vojnu Japonsku a neskôr sa aktívne zapojili do druhej svetovej vojny ako súčasť protihitlerovskej koalície.

Svätyňa Jasukuni v Tokiu Foto: SITA/AP, Koji Sasahara
Jasukuni Svätyňa Jasukuni v Tokiu
2 debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko #svätyňa