Ukrajina obviňuje Rusko, že k hraniciam vysiela ďalšie tanky

Ukrajina obvinila v utorok Rusko z toho, že k jej východným hraniciam vyslalo ďalšie tanky a tiež skupiny ostreľovačov, ktorí sú pripravení strieľať na ukrajinských vojakov a pokúsiť sa tak vyprovokovať odvetnú paľbu.

07.12.2021 14:09
Ukrajina, Volodymyr Zelenskyj Foto: ,
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
debata (32)

Uviedlo to ukrajinské ministerstvo obrany vo vyhlásení, z ktorého citovala agentúra Reuters. Kyjev sa takto vyjadril niekoľko hodín pred videohovorom, ktorý má v utorok popoludní absolvovať ruský prezident Vladimir Putin s americkým prezidentom Joeom Bidenom.

VIDEO: Nácvik dopĺňania paliva do ruských tankov v teréne.

Video

Vo vyhlásení ukrajinského rezortu obrany sa uvádza, že „nepriateľ zvýšil počet snajperských dvojíc“ pripravených zapríčiniť straty na strane ukrajinskej armády a tiež zničiť monitorovacie zariadenia a „vyprovokovať odvetnú paľbu“.

Putin s Bidenom by sa mali v utorok rozprávať napätí medzi Ruskom a Ukrajinou, pričom podľa Kremľa budú diskutovať aj o prípadných bezpečnostných zárukách vo vzťahoch medzi Ruskom a NATO.

Putin nedávno vyzval NATO na zastavenie svojho rozširovania smerom na východ a zároveň Alianciu požiadal o právne záväzné bezpečnostné záruky. Spojené štáty medzitým obvinili Rusko z posilňovania vojenskej prítomnosti v blízkosti hraníc s Ukrajinou, čo zo strany Kyjeva vyvolalo obavy z možnej ruskej invázie.

Ukrajina pred pár dňami uviedla, že Moskva zhromaždila pri jej hraniciach už vyše 94.000 svojich vojakov.

Moskva tieto obvinenia odmietla s tým, že Kyjev zase vyslal do blízkosti samozvaných separatistických republík v oblasti Donecka a Luhanska na východe Ukrajiny 120.000 vojakov.

32 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina