Lukašenkova odveta za sankcie. Zákaz dovozu viacerých potravín z EÚ a USA

Embargo na dovoz viacerých druhov potravín je súčasťou odvetných opatrení bieloruskej vlády voči krajinám, ktoré voči Minsku minulý týždeň zaviedli nové sankcie.

08.12.2021 11:36
debata (28)

O odvetných opatreniach – vtedy bez uvedenia podrobností – informovali médiá ešte v pondelok. Bieloruský minister obchodu Uladzimir Kaltovič medzitým spresnil, že pôjde o viac než 20 skupín potravín vrátane tých, ktoré sa bežne predávajú v obchodoch. Informovala o tom tlačová agentúra Belta.

Zákaz dovozu sa vzťahuje na množstvo tovaru z Európskej únie a jej členských štátov, USA, Kanady, Nórska, Albánska, Islandu, Severného Macedónska, Británie, Čiernej Hory a Švajčiarska. Zoznam obsahuje hovädzie a bravčové mäso, údeniny, živočíšne oleje, mlieko a mliečne výrobky (s niektorými výnimkami), zeleninu, ovocie, cukrovinky či soľ. Bielorusko avizuje, že v prípade ďalších sankcií zoznam rozšíri.

„Keďže na tomto zozname sú aj kriticky dôležité tovary, vytvoria sa kompenzačné mechanizmy na preorientovanie dodávateľov na iné krajiny alebo dovoz takéhoto tovaru zo spriatelených krajín,“ uviedol Kaltovič. Dodal, že embargo sa nebude týkať napríklad tovarov používaných v medicíne či detskej výživy.

Od januára do septembra 2021 doviezlo Bielorusko zo zahraničia potraviny a potravinové komodity v hodnote približne dvoch miliárd eur. Bieloruské embargo by malo podľa ministra zasiahnuť približne štvrtinu tohto objemu.

Sankcie proti Minsku prijali západné krajiny v reakcii na migračnú krízu na hraniciach EÚ, ktorú podľa nich bieloruský režim aktívne podnecuje.

28 debata chyba
Viac na túto tému: #bielorusko #Alexandr Lukašenko