Politico zaradil Šefčoviča na zoznam najvplyvnejších osobností Európy

Týždenník Politico zaradil na svoj nový zoznam najvplyvnejších osobností Európy aj slovenského eurokomisára a podpredsedu Európskej komisie (EK) Maroša Šefčoviča. Figuruje na ôsmom mieste v jednej z kategórii každoročného rebríčka, pričom časopis ho označil za politika zručného v uzatváraní dohôd a riešení zložitých problémov.

09.12.2021 12:53
Maroš Šefčovič Foto: ,
Maroš Šefčovič
debata (26)

Zoznam osobností, ktoré budú podľa Politica zohrávať najvýraznejšiu úlohu v Európe v roku 2022, je rozdelený do troch kategórií – aktívnych politikov (či predstaviteľov z oblasti justície a hospodárstva), vizionárov a „narušiteľov“ (systému).

Za vôbec najvplyvnejšiu osobnosť Politico v novom rebríčku označil talianskeho premiéra a bývalého šéfa Európskej centrálnej banky (ECB) Maria Draghiho. Technokrat Draghi podľa hodnotenia magazínu dokázal zvládnuť riadenie krajiny v náročnom období pandémie a zároveň zrealizovať potrebné ekonomické reformy.

Podľa Politica má Draghi potenciál stať sa jednou z vedúcich osobností EÚ, prinajmenšom čo sa týka ekonomických záležitostí. Tento priestor sa mu otvára po stredajšom odchode dlhoročnej nemeckej kancelárky Angely Merkelovej z aktívnej politiky, píše Politico.

Do prvej kategórie – aktívnych politických a iných predstaviteľov – figurujú na prvých priečkach nový nemecký kancelár Olaf Scholz, francúzsky prezident Emmanuel Macron a šéfka ECB Christine Lagardeová.

Šefčovič sa v tejto kategórii umiestnil na ôsmom mieste spomedzi deviatich vybraných osobností, tesne pred rakúskym prezidentom Alexandrom Van der Bellenom.

Politico označil slovenského diplomata a eurokomisára za „deal makera“, teda politika schopného uzatvárať dohody. Podľa autorov rebríčka Šefčovič v rámci eurokomisie zohráva úlohu hlavného vyjednávača pre riešenie problematických otázok, napríklad pobrexitových konfliktov s Londýnom či sporov okolo tranzitu ruského plynu.

V kategórii vizionárov zvíťazila parížska starostka Anne Hidalgová, za ktorou nasledujú predsedníčka eurokomisie Ursula von der Leyenová a litovský minister zahraničných vecí Gabrielius Landsbergis.

V tretej kategórii výrazných Európanov sa ocitli takzvaní „narušitelia“ (systému). Najvplyvnejším z nich je podľa Politica bývalý predseda Európskej rady Donald Tusk, vracajúci sa z európskej do poľskej politiky, aby čelil tamojšej nacionalisticko-konzervatívnej vládnucej garnitúre, ktorá má dlhodobé spory s Európskou úniou.

Za Tuskom na druhom a treťom mieste nasledujú generálna riaditeľka Svetovej obchodnej organizácie (WTO) Ngozi Okonjová-Iwealová a britský občiansky žurnalista Eliot Higgins. Do kategórie najvýraznejších „narušiteľov“ sa dostali aj maďarský premiér Viktor Orbán a bieloruský líder Alexandr Lukašenko.

26 debata chyba
Viac na túto tému: #Maroš Šefčovič