Zeman nevymenuje 'piráta' Lipavského do českej vlády

Český prezident Miloš Zeman nevymenuje do vznikajúcej vlády premiéra Petra Fialu kandidáta na ministra zahraničných vecí Jana Lipavského z Českej pirátskej strany. Dôvodom je jeho údajne nedostatočná kvalifikácia, ako aj Lipavského postoj k spolupráci krajín Vyšehradskej štvorky, uvádza sa v piatkovom vyhlásení Zemanovho hovorcu Jiřího Ovčáčka.

10.12.2021 13:27
debata (35)

„Nízka kvalifikácia. Na rozdiel od ostatných kandidátov pán Lipavský absolvoval iba bakalárske štúdium a podľa týždenníka Euro jeho záverečná bakalárska práca bola hodnotená najhoršou možnou známkou,“ vysvetľuje Ovčáček prvý dôvod nevymenovania Lipavského.

Zemanovi vadí aj „dištancovaný postoj“ Lipavského k Vyšehradskej spolupráci, ako aj k Izraelu, čo je podľa hlavy štátu v rozpore s programovým vyhlásením novej vlády.

Štvrtým a posledným dôvodom odmietnutia Lipavského je jeho návrh, aby sa nasledujúce sudetonemecké dni konali v Česku.

Zeman má výhrady aj voči ďalším ministerským kandidátom nového predsedu vlády Petra Fialu, tých sa však napriek tomu rozhodol vymenovať.

„U niektorých kandidátov sa ukázalo, že sa vecnej problematike im prisúdených rezortov v minulosti nevenovali, čo predstavuje riziko deficitu odbornej kompetencie. Napriek tomu, v snahe prispieť k zriadeniu novej vlády prezident republiky neodmietne podpísať vymenovanie týchto osôb,“ pokračuje stanovisko s tým, že Zeman na tieto nedostatky Fialu upozornil.

Ako píše spravodajský server Novinky.cz, ak designovaný premiér Fiala nenavrhne iného kandidáta na šéfa diplomacie, čo podľa svojich predchádzajúcich vyjadrení urobiť neplánuje, tak sa dá očakávať právny spor.

V rozhovore pre Českú televíziu Fiala totiž v stredu potvrdil, že v prípade nevymenovania všetkých kandidátov podá na Zemana kompetenčnú žalobu na Ústavnom súde

Odborníci a prezident si totiž Ústavu vykladajú rozdielne, komentujú Novinky. Podľa Zemana „Ústava neukladá prezidentovi republiky povinnosť akceptovať každý návrh, ktorý je mu predložený“. Podľa ústavného právnika Marka Antoša však prezident nemá právo vetovať jedného kandidáta na základe osobného či politického rozhodnutia.

35 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Miloš Zeman #Petr Fiala