Britský súd pootvoril dvere k vydaniu Assangea do USA

Britský odvolací súd v Londýne zrušil v piatok rozhodnutie nižšieho súdu blokujúce vydanie zakladateľa WikiLeaks Juliana Assangea do USA, kde mu hrozí doživotné väzenie. Informovala o tom britská verejnoprávna stanica BBC.

10.12.2021 14:10 , aktualizované: 20:35
Julian Assange Foto: ,
Podporovatelia Juliana Assangea protestujú pred súdom 10. decembra 2021 v Londýne
debata (32)

Tento verdikt však neznamená, že britské úrady Assangea bezprostredne vydajú do USA. Piatkový verdikt Vrchného súdu v Londýne však podľa BBC napriek tomu predstavuje krok smerom k prípadnej extradícii.

Súd zrušil stanovisko súdu nižšej inštancie, podľa ktorého je Assangeovo psychické zdravie príliš krehké na to, aby bol schopný zvládnuť podmienky panujúce v americkom väzenskom systéme.

Assangeova snúbenica, právnička Stella Morrisová povedala, že Assange sa proti rozsudku odvolá, akonáhle to bude možné.

USA ubezpečili o humánnom zaobchádzaní s Assangeom

Päťdesiatročný rodák z Austrálie Assange je v USA obžalovaný zo špionáže kvôli tomu, že prostredníctvom WikiLeaks zverejnil tisíce utajovaných vojenských a diplomatických dokumentov. Tento rok v januári sudkyňa Vanessa Baraitserová zamietla jeho vydanie zo zdravotných dôvodov. Zdôvodnila to tým, že existuje vysoké riziko, že Assange sa v americkom väzení pokúsi o samovraždu.

Právnik americkej vlády James Lewis však v odvolacom procese povedal, že Assange v minulosti netrpel závažným a dlhodobým psychickým ochorením a nie je tak chorý, aby nedokázal odolať nutkaniu ublížiť si.

Odvolací súd uviedol, že americká strana ho v dostatočnej miere uistila, že sa Assangeovi dostane humánneho zaobchádzania. Nariadil súdu nižšej inštancie, aby žiadosť o vydanie Assange poslal na posúdenie ministerstvu vnútra, ktoré bude mať vo veci posledné slovo.

Americké úrady dali britským sudcom najavo, že pokiaľ Assangeovo vydanie odsúhlasia, mohol by si Austrálčan odpykať trest v takej dĺžke, akú by mu vymerala justícia v Austrálii. Za trestné činy, z ktorých je obžalovaný, podľa amerických zákonov hrozí až 175 rokov väzenia. Avšak Lewis podľa agentúry AP povedal, že najdlhší trest, aký kedy súd v USA v podobnom prípade udelil, je 63 mesiacov.

Spojené štáty sa podľa britskej stanice BBC zaviazali okrem iného k tomu, že pokiaľ Londýn Assangea vydá, nebude v samoväzbe ani ho nepošlú do väznice ADX Florence v Colorade, ktorá má najvyššiu možnú ostrahu a sú v nej najťažší zločinci.

Julian Assange / WikiLeaks / Čítajte viac Američania označili Assangea na súde za 'obyčajného' kriminálnika

Paródia na spravodlivosť

Piatkový rozsudok kritizuje osobitný spravodajca OSN pre mučenie Nils Melzer. Podľa neho je zlým vysvedčením pre britskú justíciu.

„O Assangeovi si každý môže myslieť, čo chce, ale nie je v stave, v ktorom by ho šlo vydať,“ povedal agentúre DPA. Pripomenul, že Assange je vo väzení na samotke. Jeho stav sa síce podarilo stabilizovať pomocou liekov, ale za groteskný považuje, že súd rozhoduje o tom, či je schopný čeliť procesu v Spojených štátoch, hoci zo zdravotných dôvodov nie je schopný počúvať, o čom sa počas konania hovorí. Rozsudok má podľa Melzera odradiť iných od podobných činov, aké urobil Assange.

Za „paródiu na spravodlivosť“ verdikt považuje aj ľudskoprávna organizácia Amnesty International. Ak Británia Assangea vydá do Spojených štátov, bude vystavený „závažnému nebezpečenstvu porušovania ľudských práv kvôli podmienkam vo väzení, ktoré môžu zodpovedať mučeniu“.

Organizácia uvádza, že obvinenie americkej vlády na adresu Assangea znamená „zásadnú hrozbu pre slobodu slova v Spojených štátoch aj v zahraničí“ a podrýva kľúčovú úlohu, akú novinári majú pri kontrole vládnucich a odhaľovaní ich pochybení.

Assange čelí 18 obvineniam

Podľa amerických vyšetrovateľov Assange spoločne s whistleblowerkou Chelsea Manningovou ukradol a zverejnil tajné dokumenty týkajúce sa amerických vojenských misií v Afganistane a Iraku, a ohrozil tak životy informátorov pracujúcich pre Američanov.

Jeho stúpenci ho považujú za investigatívneho novinára, ktorý verejnosti priniesol informácie o vojnových zločinoch. V piatok sa zišli pred sídlom súdu a dožadovali sa jeho prepustenia.

Známy austrálsky whistleblower čelí v Spojených štátoch 18 obvineniam zo špionáže a sprisahania s cieľom preniknúť do počítačových systémov americkej vlády.

Assangea zatkli v Británii v roku 2019 po tom, ako ho uznali za vinného z nedodržania podmienok prepustenia na kauciu po jeho násilnom odvlečení z ekvádorského veľvyslanectva v Londýne. Tam sa zdržiaval sedem rokov s cieľom vyhnúť sa vydaniu do Švédska a USA.

Ekvádor - Assange - Nemecko - protest Čítajte viac Vydá Británia Assangea do USA?
32 debata chyba
Viac na túto tému: #Wikileaks #Julian Assange