Morawiecki kritizoval europolitické ciele novej nemeckej vlády

Poľský premiér Mateusz Morawiecki v nedeľu počas prvej návštevy nemeckého kancelára Olafa Scholza vo Varšave kritizoval európske politické ciele novej spolkovej vlády v Berlíne.

13.12.2021 07:02
Olaf Scholz / Mateusz Morawiecki / Foto: ,
Nemecký kancelár Olaf Scholz (vľavo) a poľský premiér Mateusz Morawiecki počas spoločnej tlačovej konferencie vo Varšave v nedeľu 12. decembra 2021
debata (2)

„Uniformita a rovnostárstvo – to nie sú dobré metódy postupu,“ citovala z vyjadrenia Morawieckeho po stretnutí so Scholzom agentúra DPA.

V koaličnej zmluve nemeckých sociálnych demokratov (SPD), Zelených a liberálov z FDP sa píše o úsilí o Európsku úniu, ktorá „chráni svoje hodnoty a právny štát vnútorne i v zahraničí“. Objavili sa aj vyjadrenia o cieli urobiť z EÚ federálny štát.

Morawiecki povedal, že v Poľsku vnímajú plánovanú federalizáciu Európy ako „demokratický centralizmus, byrokratický centralizmus“. „Európa bude silná, keď bude Európou zvrchovaných štátov,“ zdôraznil s tým, že Európa dosiahla úspech, pretože sa jej poradilo integrovať hospodárske odvetvia.

Scholz na nástupnej návšteve Poľska potvrdil želanie Nemecka spolupracovať s východným susednom ako s partnerom napriek radu otázok, v ktorých sa Berlín a Varšava nezhodujú.

V prípade sporu medzi EÚ a Poľskom okolo situácie v oblasti právneho štátu kancelár uviedol, že nemecká vláda dúfa v pokrok pri jeho riešení. „Európa je spoločenstvo hodnôt a zákona. Spája nás myšlienka právneho poriadku a demokracie,“ povedal Scholz s nádejou, že rozhovory medzi EÚ, Európskou komisiou a Poľskom povedú k „dobrému pragmatickému riešeniu“.

Poľský ústavný súd Čítajte viac Rozhodnutie poľského Ústavného súdu: Priama cesta k polexitu?

Závažný spor medzi Varšavou a Bruselom spôsobila reštrukturalizácia poľského súdnictva, ktorú uskutočňuje tamojšia konzervatívna vláda. Kritici ju obviňujú z politizácie justície a Európska komisia v tejto záležitosti predložila viacero žalôb Súdnemu dvoru EÚ.

Spoločnú reč predsedovia nemeckej a poľskej vlády našli pri Bielorusku a migračnej kríze na východnej hranici EÚ. Scholz prisľúbil Varšave podporu v spore s Minskom s tým, že postup bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka je „neľudský“ a Nemecko chce proti tomuto „hybridnému vedeniu vojny“ postupovať solidárne s Poľskom.

Morawiecki Čítajte viac Tretia svetová? Poľský premiér páli na Brusel ostrými
2 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Európska únia #Mateusz Morawiecki #Olaf Scholz