Borrell: EÚ rokuje s USA a Britániou o možných nových sankciách proti Rusku

Európska únia rokuje so Spojenými štátmi a s Britániou o novom kole ekonomických sankcií proti Rusku, ale na pondelkovom stretnutí diplomatov EÚ nepadne rozhodnutie v tomto smere nepadne. Uviedol to šéf diplomacie EÚ Josep Borrell, ktorého slová citovala agentúra Reuters.

13.12.2021 14:40
Josep Borrell Foto: ,
Šéf diplomacie Európskej únie Josep Borrell
debata (34)

EÚ a USA v júli 2014 uvalili na Rusko ekonomické sankcie zamerané na energetický, bankový a obranný sektor. Borrell pred zasadnutím Rady EÚ pre zahraničné veci v Bruseli naznačil, že zvažujú sa ďalšie reštriktívne opatrenia, ak sa Moskva pokúsi napadnúť Ukrajinu po tom, ako došlo masívnej koncentrácii ruských vojsk na hraniciach s Ukrajinou.

„Nachádzame sa v stave chaosu,“ vyhlásil Borrell v pondelok pred novinármi. A zdôraznil, že diplomati Únie v každom prípade vyšlú jasný signál, že za akúkoľvek agresiu proti Ukrajine zaplatí Rusko vysokú cenu. „Spolu so Spojenými štátmi a so Spojeným kráľovstvom skúmame, aké sankcie by mohli byť koordinovaným spôsobom prijaté, kedy a ako,“ vysvetlil.

Litovský minister zahraničných vecí Gabrielius Landsbergis dodal, že v jeho krajine vládne presvedčenie, že Rusko sa skutočne pripravuje na rozsiahlu vojnu proti Ukrajine, čo označil za „bezprecedentnú udalosť“ od druhej svetovej vojny. A upozornil, že ak by k takému bezprecedentnému útoku ruských síl na Ukrajinu došlo, tak aj odpoveď západných štátov musí byť „bezprecedentná“.

Viacerí diplomati EÚ pre Reuters uviedli, že pondelňajšie rozhovory sú zamerané na možné postupné zvyšovanie sankcií voči Rusku, počnúc zákazom cestovania a zmrazením majetku pre niektorých ruských politikov až po zákaz finančných a bankových vzťahov Únie s Ruskom.

K možným opatreniam EÚ patria aj sankcie v podobe nesfunkčnenia plynovodu Nord Stream 2, ktorý spája Rusko s Nemeckom, zameranie sankcií na niekoľko ruských štátnych energetických a obranných spoločností alebo zrušenie niektorých kontraktov na dodávku plynu.

Diplomati však upozornili, že o takýchto opatreniach sa bude uvažovať iba vtedy, ak sa ruská armáda pokúsi o totálnu inváziu na Ukrajinu.

34 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #protiruské sankcie #Josep Borrell