Siarheja Cichanovského v Bielorusku odsúdili na 18 rokov väzenia

Bieloruský disident, bloger a politický aktivista Siarhej Cichanovski bol odsúdený na 18 rokov väzenia. V utorok o tom informovala bieloruská štátna agentúra BelTA. Trest si odpyká v trestaneckej kolónii s maximálnym stupňom stráženia.

14.12.2021 13:08 , aktualizované: 13:59
Cichanovská Foto:
Líderka bieloruskej opozície Sviatlana Cichanovská počas rozhovoru v New Yorku pred stretnutím s prezidentom Joeom Bidenom.
debata (66)

Cichanovského uznali za vinného z „organizovania masových nepokojov a podnecovania spoločenskej nenávisti“, uviedla BelTa. Siarhej všetky obvinenia od začiatku súdneho procesu popieral.

„Je dokázaná priama súvislosť medzi zločinmi spáchanými blogerom (Cichanovským) a činnosťou extrémistov, ktorí manipulovali verejnú mienku prostredníctvom deštruktívnych kanálov na sociálnych sieťach,“ napísala štátna agentúra.

Manžel líderky bieloruskej opozície Sviatlany Cichanovskej skončil za mrežami v máji 2020, keď sa pripravoval kandidovať proti bieloruskému prezidentovi Alexandrovi Lukašenkovi v augustových prezidentských voľbách. Cichanovská napokon vo voľbách kandidovala namiesto svojho manžela.

V utorok ešte pred vynesením rozsudku Cichanovská na sociálnej sieti Telegram uviedla, že verdikt v procese s jej manželom bude „nezákonný“.

Cichanovská o verdikte: Ide o pomstu diktátora

Líderka bieloruskej opozície Sviatlana Cichanovská reagovala na utorňajší verdikt súdu, ktorý poslal jej manžela Siarheja na 18 rokov do väzenia, so slovami, že ide o pomstu režimu autoritárskeho prezidenta Alexandra Lukašenka. Informovala o tom agentúra AFP.

„Diktátor sa verejne mstí svojim najsilnejším protivníkom. Politických väzňov súdi v neverejných procesoch a dúfa, že bude pokračovať v represiách v tichosti. Ale celý svet to sleduje. Nezastavíme sa,“ napísala na sociálnej sieti líderka bieloruskej opozície, ktorá žije v exile.

66 debata chyba
Viac na túto tému: #bielorusko #Sviatlana Cichanovska