Putin vyzval na okamžité rokovania s NATO, žiada bezpečnostné záruky

Rusko chce "okamžite" rokovať s NATO o bezpečnosti vo svojom regióne, povedal v utorok ruský prezident Vladimir Putin svojmu fínskemu náprotivkovi Saulimu Niinistöovi. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na vyhlásenie Kremľa.

14.12.2021 16:20
debata (134)

Putin počas telefonátu s fínskym prezidentom "zopakoval, že je potrebné okamžite začať rokovania so Spojenými štátmi a Severoatlantickou alianciou s cieľom stanoviť medzinárodné právne záruky bezpečnosti Ruska. Moskva okrem iného požaduje zastavenie rozširovania Aliancie smerom na východ, ako aj rozmiestňovania vojenskej techniky v susedných štátoch vrátane Ukrajiny.

Šéf Kremľa tiež obvinil Kyjev z používania ťažkých zbraní a útočných dronov proti proruským separatistom na východe Ukrajiny.

Rozhovor medzi Putinom a Niinistöm sa odohral na pozadí rastúceho napätia medzi Ruskom a Ukrajinou pre vojenské manévre v pohraničných oblastiach týchto susedných štátov.

Západ už niekoľko týždňov obviňuje Kremeľ z plánovania útoku na Ukrajinu a zo zhromažďovania vojakov pri jej hraniciach. Rusko plánovanie útoku kategoricky odmieta a zo súčasnej situácie viní Alianciu a jej ambície rozširovať svoj vplyv smerom na východ.

USA aj EÚ varovali Moskvu, že ak ruské jednotky zaútočia na Ukrajinu, na Rusko uvalia bezprecedentné ekonomické sankcie.

134 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Vladimir Putin #Ukrajina #vojna na Ukrajine