Generálny prokurátor mesta Washington podal žalobu na extrémistov zapojených do útoku na Kapitol

Generálny prokurátor americkej metropoly Washington podal v utorok žalobu na americké extrémistické skupiny Proud Boys a Oath Keepers v snahe získať odškodné v súvislosti s udalosťami zo 6. januára, keď do Kapitolu násilne vnikli stovky priaznivcov exprezidenta Donalda Trumpa a o život prišlo päť ľudí.

15.12.2021 06:39
Proud Boys Foto: ,
Na snímke z augusta 2019 stúpenci Proud Boys kráčajú cez most Hawthorne počas zhromaždenia v Portlande
debata (2)

Prokurátor federálneho dištriktu Karl Racine novinárom povedal, že obvinení spôsobili Washingtonu a jeho obyvateľom fyzickú a majetkovú ujmu. „Naším zámerom … je vziať týchto výtržníkov a tieto násilné nenávistné skupiny na zodpovednosť a získať každý cent za spôsobené škody,“ povedal Racine.

Žalobcovia si nárokujú finančné odškodné, keďže náklady vynaložené na nasadenie zhruba 1 100 mestských policajtov podieľajúcich sa na ochrane budovy Kapitolu pred útokom dosahovali milióny dolárov.

Odškodné chcú predkladatelia žaloby získať aj v súvislosti s nákladmi na zdravotnú starostlivosť a platenú dovolenku, ktoré vznikli v prípade viac ako 65 policajtov zranených počas útoku a tiež pre vyše 1000 ďalších, ktorí neskôr museli vyhľadať odbornú pomoc, píše Reuters.

Násilný dav Trumpových stúpencov sa 6. januára dokázal dostať cez policajtov a vtrhol do budovy Kapitolu, kde prenasledoval zákonodarcov oboch komôr Kongresu, ktorí práve spoločne definitívne potvrdzovali víťazstvo demokrata Joea Bidena v prezidentských voľbách. Trumpovi priaznivci sa tento proces snažili zastaviť. V súvislosti s nepokojmi v Kapitole bolo zadržaných takmer 700 ľudí.

Kapitol / Kongres / USA / Čítajte viac Za útok na Kapitol zadržali v USA už 280 ľudí. Do budovy ich vniklo 800
2 debata chyba
Viac na túto tému: #útok na kapitol