Za vyzývanie na sankcie proti Bielorusku bude hroziť väzenie

Bieloruský líder Alexandr Lukašenko podpísal zákon, ktorý zavádza trestnú zodpovednosť za vyzývanie na uvalenie sankcií proti Bielorusku, jeho občanom a organizáciám.

15.12.2021 09:02
Bielorusko / Alexandr Lukašesnko / Foto: ,
Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko počas stretnutia s najvyššími predstaviteľmi bieloruskej armády v Minsku, 29. novembra 2021
debata (56)

„Zákon zavádza trestnú zodpovednosť za vyzývanie na zavedenie sankcií voči Bieloruskej republike, jej občanom a spoločnostiam,“ oznámila kancelária prezidenta.

Podľa nového zákona bude za vyzývanie na uvalenie sankcií hroziť šesťročné väzenie, ak budú takéto výzvy adresované radovým občanom. Desaťročné väzenie hrozí v prípade obrátenia sa s takouto výzvou na cudzie štáty a medzinárodné organizácie a až 12 rokov väzenia hrozí v prípade, že sa výziev dopustili ľudia vo verejných funkciách, alebo ak tieto výzvy viedli k vážnym následkom vrátane obmedzenia obchodu či zaradenia bieloruských podnikov na „čiernu listinu“.

Lukašenkova kancelária ďalej uviedla, že implementácia týchto opatrení „poskytne adekvátnu reakciu na pokusy o poškodenie národnej bezpečnosti zo strany deštruktívnych síl“.

Bielorusko / Protest / Čítajte viac EÚ pripravila balík sankcií proti Bielorusku, USA sa pridajú čoskoro

Spojené štáty, Kanada, Británia aj EÚ oznámili začiatkom decembra uvalenie nových sankcií proti Lukašenkovmu režimu v súvislosti s migračnou krízou na hraniciach Bieloruska s členskými krajinami EÚ. USA a ich spojenci obviňujú bieloruských vládnych predstaviteľov a ďalšie subjekty z porušovania ľudských práv a oficiálnej podpory „prevádzačov migrantov“.

EÚ v rámci svojho v poradí už piateho balíka sankcií voči Lukašenkovmu režimu zaradila na sankčný zoznam 11 subjektov a 17 osôb.

Sankcie sa týkajú popredných predstaviteľov bieloruského bezpečnostného aparátu a justície, prominentných mediálnych osobností, ale aj Lukašenkovho syna či zbrojárskych a iných firiem, vrátane aerolínii Belavia, cestovných kancelárií a hotelov, ktoré podľa EÚ pomáhali bieloruskému režimu v podnecovaní nelegálnej migrácie do krajín Únie. Dotknutým zakazujú vstup na územie EÚ a zmrazujú aktíva. Zakázané je s nimi aj obchodovať.

Belavia / Bielorusko / Čítajte viac EÚ zakáže bieloruskej Belavii prenajímať si lietadlá od spoločností so sídlom v Únii
56 debata chyba
Viac na túto tému: #sankcie #bielorusko