Darja Navaľná prebrala Sacharovovu cenu v mene svojho väzneného otca

Predseda Európskeho parlamentu (EP) David Sassoli odovzdal v stredu tohtoročnú Sacharovovu cenu za slobodu myslenia do rúk Darje Navaľnej, dcéry väzneného ruského opozičného politika a protikorupčného aktivistu Alexeja Navaľného.

15.12.2021 17:29
Rusko Sacharovova cena Navaľnyj Sassoli Foto: ,
Darja Navaľná (vľavo), dcéra väzneného ruského opozičného politika a protikorupčného aktivistu Alexeja Navaľného si prebrala tohtoročnú Sacharovovu cenu za slobodu myslenia v mene svojho väzneného otca z rúk predsedu Európskeho parlamentu (EP) Davida Sassoliho (uprostred) počas plenárneho zasadnutia Európskeho parlamentu v Štrasburgu 15. decembra 2021.
debata (34)

Konferencia predsedov EP v októbri prisúdila tohoročnú Sacharovovu cenu Alexejovi Navaľnému. Ruského opozičného politika a dlhodobého kritika prezidenta Vladimira Putina na zisk prestížnej ceny nominovala politická frakcia Európskej ľudovej strany (EPP).

Na slávnostné odovzdanie ceny do Štrasburgu prišla dcéra väzneného politika Darja Navaľná a Navaľného politický poradca Leonid Volkov.

Europarlament pripomenul, že Navaľnyj sa stal medzinárodne známym usporadúvaním demonštrácií proti prezidentovi Putinovi a jeho vláde, svojou kandidatúrou na ruského prezidenta a obhajovaním reforiem proti korupcii v krajine. V auguste 2020 bol otrávený a strávil mesiace zotavovaním sa v Berlíne. V januári 2021 bol pri pokuse o návrat do Moskvy zatknutý. V súčasnosti je vo výkone trestu odňatia slobody v trvaní tri a pol roka, väznený je v prísne stráženej trestaneckej kolónii. V júni 2021 ruský súd zakázal činnosť Navaľného regionálnym kanceláriám a jeho protikorupčnej nadácii, ktoré sú momentálne ruskými úradmi klasifikované ako extrémistické a nežiaduce.

Sassoli skonštatoval, že Sacharov by bol zrejme smutný, že táto cena ide do jeho rodnej krajiny, ale zároveň aj hrdý na spôsob, akým Navaľnyj bojuje proti korupcii. „Boj proti korupcii je aj za univerzálne ľudské práva a ľudskú dôstojnosť a za princípy právneho štátu,“ uviedol počas svojho príhovoru. A pripomenul, že Európska únia vníma Navaľného ako politického väzňa. „Opakovane vyzývam na prepustenie Navaľného na slobodu,“ uviedol v tejto súvislosti.

Darja, 21-ročná dcéra väzneného laureáta, po prevzatí ceny uviedla, že je hrdá na jeho prácu a úsilie a cenu vníma aj ako ocenenie pre spolupracovníkov svojho otca. Vyjadrila nádej, že tisíce ľudí v Rusku budú pokračovať v tom, čo jej otec začal. Odkázala Európskej únii, že nemá význam spolupracovať s diktátorskými režimami a diktátormi, a priznala, že nechápe, prečo v 21. storočí v Európe je také ťažké oslobodiť tých, čo bojujú za ľudské práva.

34 debata chyba
Viac na túto tému: #Európsky parlament #Alexej Navaľnyj #David Sassoli