Heger: Cichanovská je plná energie a má podporu demokratického sveta

Slovenský premiér Eduard Heger (OĽaNO) sa v stredu ešte pred summitom EÚ - Východné partnerstvo v Bruseli stretol s exilovou líderkou bieloruskej opozície Sviatlanou Cichanovskou. Vyjadril jej svoju podporu po utorňajšom verdikte bieloruského súdu nad jej manželom a ocenil Cichanovskej úsilie v prospech demokratizácie Bieloruska.

15.12.2021 21:57
Belgicko EÚ SR Heger summit lídri Foto: ,
Premiér Eduard Heger prichádza na summit EÚ a krajín Východného partnerstva v Bruseli 15. decembra 2021.
debata (54)

Heger to uviedol v rozhovore pre TASR, v rámci prebiehajúceho summitu s lídrami Arménska, Azerbajdžanu, Gruzínska, Moldavska a Ukrajiny. Bielorusko na tomto podujatí nebolo oficiálne zastúpené.

Do Bruselu však pri tejto príležitosti pricestovala exilová líderka bieloruskej opozície a Cichanovská to využila na viacero bilaterálnych rokovaní s lídrami členských krajín eurobloku.

Premiér SR vyhlásil, že Cichanovská má podporu demokratického sveta ako politická líderka, ktorá razí cestu pre slobodné voľby v Bielorusku. Doposiaľ sa stretla už s 25 lídrami členských krajín EÚ, rokovala s britským premiérom Borisom Johnsonom aj s americkým prezidentom Joeom Bidenom.

„Ja som jej kládol veľa otázok práve preto, aby som lepšie rozumel čo prežívajú ľudia v Bielorusku. Vyjadril som jej podporu v ťažkej situácii, v ktorej sa nachádza, pretože včera padol rozsudok pre jej manžela a vyjadril som podporu celej rodine,“ opísal Heger ich stretnutie.

Cichanovská Čítajte viac Siarheja Cichanovského v Bielorusku odsúdili na 18 rokov väzenia

Dodal, že Cichanovská mu povedala, že s manželom nemôže komunikovať priamo, iba sprostredkovane cez právnikov.

„Je ale plná sily a energie investovať maximálne úsilie do toho, aby mohli nastať slobodné voľby v Bielorusku. Vyjadril som jej v tomto plnú podporu,“ povedal premiér.

Označil pritom za dôležité, aby EÚ bola v tomto postoji jednotná aj so zvyškom demokratického sveta. Mala by pritom ukázať, že ak sa chce niektorá krajina riadiť demokratickými princípmi, tak ju v tom treba podporovať, domnieva sa Heger.

54 debata chyba
Viac na túto tému: #Eduard Heger #Sviatlana Cichanovska