Heger: Slovensko na summite EÚ podporí deväťmesačnú platnosť covidpasov

Slovensko na štvrtkovom summite EÚ v Bruseli podporí kompromisný návrh na skrátenie platnosti covidpasov na deväť mesiacov. Uviedol to predseda vlády SR Eduard Heger po príchode na štvrtkové zasadnutie Európskej rady.

16.12.2021 11:49
Belgicko EÚ SR Heger summit lídri Foto: ,
Premiér SR Eduard Heger odpovedá na otázky novinárov počas príchodu na summit EÚ v Bruseli vo štvrtok 16. decembra 2021.
debata (44)

Heger pripomenul, že na Slovensku majú covidpasy v súčasnosti platnosť 12 mesiacov. Potvrdil však, že lídri EÚ majú vo štvrtok prijať dohodu o platnosti tohto dokladu na deväť mesiacov, proti čomu Slovensko nebude namietať.

„My to podporujeme, pretože nový variant Omicron je veľké riziko. Takže súhlasíme s návrhom na skrátenie platnosti covidpasov na deväť mesiacov,“ uviedol premiér pred novinármi.

Niektoré členské krajiny EÚ, napríklad Írsko, Portugalsko a Taliansko, už naznačili, že z dôvodu rýchleho šírenia variantu Omicron budú požadovať PCR testy pre všetkých návštevníkov, aj pre tých zaočkovaných.

Heger na otázku aká je pozícia Slovenska v tejto záležitosti uviedol, že je dôležitá požadovať tieto testy pri vstupe do Európskej únie. „Potrebujeme mať ten záchyt a aj sekvenovanie vírusu, aby bolo možné zachytiť, či to riziko prichádza,“ opísal situáciu. Ale vzápätí dodal, že aj o tomto sa budú viesť diskusie na summite, kde boj proti pandémii ochorenia Covid-19 je úvodnou témou a jedným z najdôležitejších bodov rokovaní.

Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Martin Klus už v utorok, na zasadnutí Rady EÚ pre všeobecné záležitosti naznačil, že otázka covidpasov je v krajinách EÚ vnímaná rôzne. Sú krajiny, ktoré nemajú určenú platnosť tohto certifikátu. Ďalšie žiadajú len jeho šesťmesačnú platnosť.

44 debata chyba
Viac na túto tému: #Eduard Heger #koronavírus #Covid-19