Lídri EÚ pohrozili Rusku masívnymi následkami a vysokou cenou za vpád na Ukrajinu

Rusko v prípade ďalšej agresie voči Ukrajine zaplatí vysokú cenu v podobe ekonomických sankcií koordinovaných s medzinárodnými partnermi. Zhodli sa na tom dnes prezidenti a premiéri krajín Európskej únie, ktorí vyzvali Moskvu na okamžité zmiernenie napätia vo vzťahu k susednej krajine.

16.12.2021 22:52 , aktualizované: 23:29
Belgicko EÚ EK Východné partnerstvo summit Foto: ,
Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová pred podpisom spoločného vyhlásenia lídrov EÚ v Bruseli 16. decembra 2021.
debata (92)

Zároveň vyzvali na obnovenie diplomatických rokovaní oboch štátov sprostredkovaných Nemeckom a Francúzskom vo formáte takzvanej Normandskej štvorky.

Európski politici už v posledných dňoch v súvislosti s hromadením ruských vojsk v blízkosti Ukrajiny adresovali Moskve varovanie, že prípadná invázia by ju prišla draho.

„Akákoľvek ďalšia vojenská agresia voči Ukrajine bude mať masívne následky,“ zhodol sa samit bez toho, aby spresnil možné konkrétne opatrenia.

EU: Zasadnutie Európskeho parlamentu, plénum europarlamentu Čítajte viac Európsky parlament: Agresia Ruska voči Ukrajine bude mať vážne následky

Zvlášť lídri krajín východného krídla EÚ pred dnešným rokovaním hovorili o tom, že dvadsaťsedmička musí mať pripravené sankcie, ktorých odstrašujúci efekt by Rusko od vpádu na Ukrajinu odradil.

Podľa AFP toto „varovanie“ členských krajín EÚ prišlo v rovnakom čase, keď spojenci zo Severoatlantickej aliancie kategoricky odmietli návrhy Ruska, aby sa Ukrajina vzdala svojich proatlantických integračných ambícií.

Heger vyzval ku koordinácii s USA

„Musíme urobiť všetko pre to, aby sme zabránili najhoršiemu scenáru, ktorý nemôžeme vylúčiť,“ vyhlásil pred rokovaním litovský prezident Gitanas Nauseda. Podľa neho Ukrajina a ďalšie krajiny na východe Európy „pravdepodobne čelia najnebezpečnejšej situácii za posledných 30 rokov“. Podobne sa vyjadril slovenský premiér Edurad Heger, podľa ktorého „je dôležité preventívne nastaviť parametre“ a zároveň postupovať v koordinácii s USA.

Konkrétne kroky už úniová diplomacia pripravuje, diplomati hovoria o postihoch určitých ekonomicky významných sektorov vrátane bankovníctva. Dvadsaťsedmička však nie je v názore na niektoré sankcie jednotná. Pobaltské štáty a Poľsko napríklad požadujú zablokovanie plynovodu Nord Strem 2, s tým však nesúhlasí Nemecko, ktoré má mať z projektu ekonomický prospech.

Pripravení na nové sankcie voči Minsku

Lídri v spoločnom vyhlásení takisto odsúdili kroky bieloruského vládneho režimu, ktoré spustili „humanitárnu krízu“ na vonkajších hraniciach EÚ a sú pripravení uvaliť na Bielorusko nový balík sankcií.

Belgicko EÚ SR Heger summit lídri Čítajte viac Heger: Cichanovská je plná energie a má podporu demokratického sveta

Doteraz Únia uvalila päť kôl sankcií na osoby a firmy spojené s režimom Alexandra Lukašenka.

„Európska rada zdôrazňuje dôležitosť rýchleho zavedenia reštriktívnych opatrení po prijatí piateho balíka sankcií a podľa potreby je pripravená na prijatie ďalších opatrení,“ uvádza sa v dokumente, z ktorého citovala AFP.

92 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Rusko #Ukrajina