Pfizer/BioNTech chce testovať podávanie tretej dávky deťom do 4 rokov

Konzorcium Pfizer/BioNTech v piatok oznámilo, že do prebiehajúcich klinických skúšok svojej protikoronavírusovej vakcíny pre deti od šiestich mesiacov do štyroch rokov plánuje pridať podanie tretej dávky.

18.12.2021 09:17
Pfizer/BioNTech / Vakcína / Očkovanie detí / Foto: ,
Chlapec vo vakcinačnom centre v talianskom hlavnom meste Rím dostáva vakcínu proti covidu od konzorcia Pfizer-BioNTech určenú pre deti od 5 do 11 rokov, december 2021
debata (25)

Posilňujúca dávka by sa mala podávať najskôr dva mesiace po druhej dávke. Prvé výsledky klinických testov takto podanej dávky by mali byť známe v prvej polovici budúceho roka.

Konzorcium pristúpilo k tomuto rozhodnutiu na základe výsledkov predbežného výskumu, ktorý ukázal, že deti vo veku dvoch až štyroch rokov nemali na dve dávky vakcíny takú dobrú imunitnú reakciu ako polročné až dvojročné deti a adolescenti a osoby staršie ako šestnásť rokov. Analýza však pri týchto prípadoch nepotvrdila žiadne bezpečnostné riziká.

Na výskume sa zúčastňuje približne 4 500 detí vo veku šesť mesiacov až jedenásť rokov. Podávanie vakcíny od Pfizer/BioNTech deťom starším ako 5 rokov schválili už v niekoľkých krajinách vrátane EÚ a USA. Konzorcium chce vykonať klinické testy aj pre podávanie posilňujúcej dávky deťom vo veku 5–12 rokov.

Vakcína / Očkovanie / Pfizer / Čítajte viac EMA schválila vakcínu od Pfizeru pre 5- až 11-ročné deti
25 debata chyba
Viac na túto tému: #BioNTech/Pfizer #očkovanie proti koronavírusu