Tajfún Rai má najmenej 99 obetí, ostrov Dinagat "zrovnal so zemou"

Najmenej 99 obetí na životoch si vyžiadal tajfún Rai, ktorý zasiahol južnú a strednú časť Filipín. Viac ako 480-tisíc obyvateľov muselo pre živel opustiť svoje domovy. Miestne úrady sa momentálne snažia zabezpečiť pre ľudí v postihnutých oblastiach dodávky pitnej vody a potravín.

18.12.2021 10:15 , aktualizované: 19.12.2021 11:54
Tajfún Rai / Filipíny / Foto:
Poškodené domy po tajfúne Rai vo filipínskej provincii Surigao del Norte, 17. december 2021
debata

Rai zasiahol územie ostrovného štátu vo štvrtok a priniesol so sebou intenzívne zrážky a prudký vietor. Mnohé oblasti hlásili prívalové povodne. Prírodný živel strhával strechy, vyvracal stromy a stožiare elektrického vedenia a spôsobil výpadky elektriny a nefungujúce komunikačné linky.

Keď tajfún udrel na pevninu, sprevádzal ho vietor, ktorý dosahoval rýchlosť 195 kilometrov za hodinu.

Na snímkach, ktoré zverejnila armáda, je vidieť rozsiahle škody v meste General Luna, kde pred Vianocami dorazilo veľa surferov a dovolenkárov. Tajfún napáchal škody aj na ostrove Dinagat, ktorý „zrovnal so zemou“, uviedla guvernérka Arlene Bag-ao.

Po prechode ponad územie Filipín Rai zoslabol, v sobotu sa presunul nad Juhočínske more a smeroval do Vietnamu.

Šéf Medzinárodnej federácie Červeného kríža a Červeného polmesiaca na Filipínach Alberto Bocanegra uviedol, že ide o jednu z najsilnejších decembrových búrok, ktoré zasiahli Filipíny v poslednom desaťročí.

Muž kráča okolo zničených domov po tom, ako sa... Foto: SITA/AP, Jay Labra
Tajfún Rai / Filipíny / Muž kráča okolo zničených domov po tom, ako sa oblasťou prehnal tajfún Rai v meste Talisay, na centrálnych Fiipínach 17. decembra 2021
debata chyba
Viac na túto tému: #Filipíny #tajfún