Riabkov: NATO balansuje na hranici vojny

Rusko môže prijať nové opatrenia na zaistenie svojej bezpečnosti, ak Spojené štáty a ich spojenci budú pokračovať v provokatívnych akciách a budú ignorovať požiadavku Moskvy na záruky, ktoré by zabránili rozšíreniu NATO na Ukrajinu, uviedol v sobotu námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Riabkov.

18.12.2021 19:22 , aktualizované: 20:23
Rusko Putin armáda strely skúška Foto: ,
Ruský prezident a najvyšší veliteľ ruských ozbrojených síl Vladimir Putin sleduje cvičenie ruskej Čiernomorskej a Severnej flotily v oblasti Čierneho mora 9. januára 2020
debata (1352)

Vyhlásenie Riabkova v rozhovore pre agentúru Interfax prišlo deň po tom, čo Moskva predložila návrhy bezpečnostných dokumentov požadujúcich, aby NATO neumožnilo členstvo vo svojich radoch Ukrajine a iným bývalým sovietskym krajinám a aby zrušilo hromadenie svojich síl v strednej a východnej Európe.

Podľa AP ide odvážne ultimáta, ktoré takmer isto USA a ich spojenci odmietnu. „Rozširujú hranice toho, čo je možné,“ uviedol Riabkov pre Interfax v odpovedi na otázku o hrozbe nových prísnych sankcií voči Moskve zo strany Západu.

„Neuvažujú však nad tým, že sa postaráme o našu bezpečnosť a budeme konať spôsobom podobným logike NATO a tiež skôr či neskôr začneme rozširovať hranice toho, čo je možné. Nájdeme všetky nevyhnutné spôsoby, prostriedky a riešenia potrebné na zaistenie našej bezpečnosti,“ povedal Riabkov. Nespresnil však, aké kroky môže Rusko podniknúť, ak Západ odmietne jeho požiadavky.

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg v piatok zdôraznil, že akékoľvek bezpečnostné rozhovory s Moskvou budú musieť brať do úvahy obavy Aliancie a zapojiť do riešenia situácie Ukrajinu a ďalších partnerov. Biely dom podobne uviedol, že o návrhoch diskutuje so svojimi spojencami a partnermi, ale poznamenal, že všetky krajiny majú právo určovať si svoju budúcnosť bez vonkajšieho zasahovania.

Riabkov konštatoval, že kroky NATO sú čoraz provokatívnejšie, a opísal ich ako „balansovanie na hranici vojny“. Dodal, že Rusko chce počuť odpoveď Západu predtým, ako prijme opatrenia. „Nechceme konflikt. Chceme dosiahnuť dohodu na rozumnom základe,“ vysvetlil.

„Pred vykonaním akýchkoľvek záverov, čo robiť ďalej a aké kroky by sa mohli podniknúť, sa musíme uistiť, že odpoveď je záporná. Dúfam, že odpoveď bude relatívne konštruktívna a zapojíme sa do rozhovorov,“ uviedol Riabkov.

Podľa jeho slov rozmiestnenie jednotiek NATO v blízkosti Ruska – v regiónoch Baltského mora a Čierneho mora – narušuje hlavné bezpečnostné záujmy Ruska a „nikto by nemal podceňovať odhodlanie Moskvy pri ochrane svojich národných bezpečnostných záujmov“.

Vladimir Putin Čítajte viac Putin vyzval na okamžité rokovania s NATO, žiada bezpečnostné záruky

Najvyšší veliteľ spojeneckých síl NATO v Európe (SACEUR), americký generál Tod Wolters, navrhuje zvýšiť vojenskú prítomnosť NATO v Bulharsku a Rumunsku, aby posilnilo svoje východné krídlo v reakcii na kroky Ruska v blízkosti ukrajinských hraníc, informoval v sobotu podľa agentúry TASS magazín Der Spiegel s odvolaním sa na svoje zdroje.

Podľa Der Spiegel generál predložil návrh prostredníctvom tajného videospojenia s predstaviteľmi partnerských krajín NATO. Povedal, že by to bolo podobné predchádzajúcemu zvýšeniu prítomnosti NATO v pobaltských štátoch a Poľsku v rámci Posilnenej predsunutej prítomnosti (Enhanced Forward Presence – eFP).

Ukrajina a Západ obviňujú Moskvu z toho, že v rámci možných príprav na vojenskú inváziu nahromadila pri hraniciach Ruskej federácie s Ukrajinou desaťtisíce vojakov. Kyjev sa domnieva, že k možnej eskalácii, respektíve invázii by mohlo dôjsť koncom januára 2022. Moskva popiera, že plánuje útok, chce však záruky, že Ukrajina sa nikdy nestane členom NATO.

Joe Biden Čítajte viac Biden: Za inváziu na Ukrajinu by Rusko strašne zaplatilo
1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #medzinárodné vzťahy #geopolitika