Belgický súd poslal kuvajtského diplomata na dva roky do väzenia, doma mal otrokyňu

Súd v Bruseli v stredu odsúdil kuvajtského diplomata a jeho manželku na dva roky väzenia za to, že so svojou etiópskou pomocníčkou v domácnosti zaobchádzali ako s otrokyňou. Manželia boli odsúdení v neprítomnosti.

19.12.2021 21:04
Upratovačka / Schody / Tma / Otroctvo / Otrokyňa / Foto:
Ilustračné foto
debata (11)

Pár podľa miestnych médií opustil Belgicko pred niekoľkými mesiacmi. Kuvajtské veľvyslanectvo v Bruseli nereagovalo na výzvy súdu s odvolaním sa na diplomatickú imunitu obžalovaného.

Štátny zástupca v novembri požadoval pre manželov štyri roky odňatia slobody, okrem iného za obchodovanie s ľuďmi, únos a neplatenie mzdy.

Manželia spáchali trestné činy medzi augustom 2017, keď obeť prišla do Belgicka – pôvodne na trojmesačné turistické vízum – a májom 2018, kedy sa jej podarilo utiecť z ich domu, uviedol denník La Libre Belgique.

Tieto skutočnosti oznámila belgickému združeniu Pag-Asa, ktoré sa špecializuje na podporu obetí obchodovania s ľuďmi. Združenie žene pomohlo záležitosť riešiť súdne.

Vyšetrovanie preukázalo, že manželia podviedli mladú Etiópanku, ktorá bola v ich službách, už keď žili v Kuvajte. Žena si myslela, že im pomôže s presťahovaním do Belgicka a následne sa vráti do Kuvajtu. Namiesto toho ju prakticky uväznili vo svojom dome, kde smela jesť iba zvyšky jedla, nedostávala žiadne oblečenie ani lekársku starostlivosť.

Súd konštatoval, že s ňou manželia „zaobchádzali ako s otrokyňou“. Šéfka združenia Pag-Asa Sarah De Hovreová uviedla, že podobné prípady len zriedka končia na súde. „Obete, väčšinou ženy, majú veľký strach a nepoznajú jazyk krajiny, kde sa zdržiavajú, ani svoje práva,“ povedala denníku La Libre Belgique.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Belgicko #diplomacia #veľvyslanec #otrok #Kuvajt