USA neodporúčajú cestovať na Ukrajinu pre hrozbu zo strany Ruska

Americké ministerstvo zahraničných vecí vydalo v pondelok nové cestovné odporúčania, v ktorých varuje svojich občanov pred cestou na Ukrajinu pre "zvyšujúcu sa hrozbu" zo strany Ruska v súvislosti s hromadením vojsk v blízkosti ukrajinských hraníc, informovala agentúra AP.

20.12.2021 21:05 , aktualizované: 21:15
debata (73)

Americký rezort diplomacie v nových cestovných odporúčaniach uvádza, že Američania „by si mali byť vedomí správ o tom, že Rusko plánuje proti Ukrajine podniknúť vojenské kroky“ a že bezpečnostná situácia v krajine sa môže rýchlo zhoršiť.

Rezort ďalej varuje občanov USA, ktorí sa chystajú na Ukrajinu vycestovať, že „musia brať na vedomie, že v prípade ruskej vojenskej akcie kdekoľvek na Ukrajine bude značným spôsobom obmedzená schopnosť amerického veľvyslanectva poskytovať konzulárne služby vrátane pomoci pri odchode z Ukrajiny“.

Americké ministerstvo zahraničných vecí pravidelne aktualizuje cestovné odporúčania pre svojich občanov. Jednu výstrahu pred cestovaním na Ukrajinu už vydali. Tá však súvisela s pandemickou situáciou v krajine. Podľa AP je varovanie pred cestovaním na Ukrajinu v súvislosti s hromadením ruských vojsk na ukrajinských hraniciach nezvyčajné.

Kyjev aj Západ obviňujú Moskvu z toho, že v rámci možných príprav na vojenskú inváziu nahromadila pri hraniciach Ruskej federácie s Ukrajinou desaťtisíce vojakov. Kyjev sa domnieva, že k možnej eskalácii, respektíve invázii by mohlo dôjsť koncom januára 2022. Moskva popiera, že plánuje útok, chce však záruky, že Ukrajina sa nikdy nestane členom NATO.

73 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #Ukrajina #vojna na Ukrajine