Pokračovanie článku: USA neodporúčajú cestovať na Ukrajinu pre hrozbu zo strany Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij... Foto: TASR/AP
Volodymyr Zelenskij Andrzej Duda Gitanas Nauséda Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij (uprostred), poľský prezident Andrzej Duda (vľavo) a litovský prezident Gitanas Nauséda počas stretnutia v meste Ivano-Frankivsk na juhozápade Ukrajiny 20. decembra 2021.

Ukrajina, Poľsko a Litva žiadajú Západ o sankcie na Rusko

Ukrajina, Poľsko a Litva vyzvali v pondelok západné krajiny, aby zaviedli proti Rusku viac sankcií v súvislosti s hromadením ruských vojsk v blízkosti ukrajinských hraníc, informovala agentúra AFP.

Poľský prezident Andrzej Duda spolu so svojím litovským kolegom Gitanasom Nausedom v pondelok na znak podpory navštívili Ukrajinu, kde sa v meste Guta ležiacom na západe krajiny stretli s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským.

V spoločnej deklarácii, ktorú prezidenti na stretnutí podpísali, vyzvali na „posilnenie sankcií proti Rusku pre jeho pretrvávajúci agresiu voči Ukrajine“.

„Našou spoločnou úlohou je zamedziť hrozbám prichádzajúcim z Ruska, aby sme ochránili Európu pred agresívnou ruskou politikou,“ uviedol Zelenskyj na spoločnej tlačovej konferencii.

Prostredníctvom spomínanej deklarácie prezidenti tiež vyjadrili podporu územnej celistvosti Ukrajiny.

Kyjev aj Západ obviňujú Moskvu z toho, že v rámci možných príprav na vojenskú inváziu nahromadila pri hraniciach Ruskej federácie s Ukrajinou desaťtisíce vojakov. Moskva popiera, že plánuje útok, chce však záruky, že NATO nebude viac prijímať nových členov a nebude budovať základne v bývalých sovietskych krajinách.

„Nemôžme akceptovať takéto vydieranie a ultimáta,“ uviedol poľský prezident Duda, ktorého krajina je členom NATO.

Súčasťou NATO je aj Litva, zatiaľ čo Ukrajina o vstup do Severoatlantickej iba požiadala.

73 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #Ukrajina #vojna na Ukrajine