Vatikán vyšetruje v španielskej katolíckej cirkvi 251 údajných pedofilov

Vatikán začal interné vyšetrovanie v prípade 251 údajných pedofilov v španielskej katolíckej cirkvi, o ktorých uplynulých rokoch písal španielsky denník El País. Informovali o tom v nedeľu španielske médiá.

21.12.2021 07:24
Vatikán Foto: ,
Na archívnej snímke zo 17. decembra 2021 mníška kráča po Námestí sv. Petra vo Vatikáne.
debata (3)

„Cirkev začala rozsiahle, v Španielsku bezprecedentné, vyšetrovanie 251 duchovných a viacerých laických organizácií obvinených zo sexuálneho napadnutia maloletých osôb,“ uviedol El País. Dodal, že ide o prípady, ktoré tento denník vyšetruje už tri roky.

El País ďalej informoval, že Vatikán začal uvedené podozrenia vyšetrovať po tom, ako mu bola 2. decembra doručená správa o investigatívnych zisteniach tohto španielskeho denníka s podrobne zachytenými obvineniami a výpoveďami svedkov týkajúcich sa prípadov z rokov 1943 až 2018. Takýmito prípadmi sa zaoberá vatikánska Kongregácia pre náuku viery, ktorá začatie vyšetrovania zatiaľ oficiálne nepotvrdila.

Španielska biskupská konferencia v nedeľu zopakovala „svoj záväzok a ochotu podujať sa na vyšetrovanie všetkých prípadov zneužívania“. Zároveň vyjadrila želanie „povzbudiť“ všetky obete takýchto činov, aby sa ozvali.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #Vatikán #pedofília #zneužívanie detí kňazmi #sexuálne napadnutie