Orbán: Maďarsko nezmení prístup k migrácii, aj keby to nariadil súd EÚ

Maďarsko nezmení svoje zákony súvisiace s migračnou problematikou, hoci niektoré ich ustanovenia sú podľa Súdneho dvora Európskej únie v rozpore s právom EÚ. S odkazom na vyjadrenie premiéra Viktora Orbána to v utorok uviedla agentúra Reuters.

21.12.2021 12:23
debata (8)

„Vláda rozhodla, že neurobíme nič pre zmenu systému ochrany hraníc. Zachováme súčasný režim, aj keby nám európsky súd nariadil, že to máme zmeniť,“ vyhlásil Orbán na tlačovej konferencii podľa Reuters.

Súdny dvor EÚ pred časom zistil, že Budapešť porušila únijné predpisy o ochrane utečencov tým, že ich deportovala na srbskú hranicu, nerešpektovala ich právo požiadať o azyl, vytláčala ich do Srbska či ich držala v „tranzitných zónach“ zriadených pri srbských hraniciach.

Za svoj prístup k riešeniu migračnej krízy po roku 2014 bolo vtedy Maďarsko ostro kritizované množstvom európskych politikov. Agentúra Reuters nedávno pripomenula, že Orbán čelí veľkému problému v podobe parlamentných volieb v budúcom roku a obnovený spor s Bruselom o migrácii by mu mohol poskytnúť argumenty pre kampaň, s ktorou už v minulosti slávil úspech.

Orbán vykresľuje migráciu ako ohrozenie európskej civilizácie a stavia sa do úlohy obrancu národných záujmov pred nespravodlivým diktátom Bruselu, pripomínajú agentúry.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Viktor Orbán #migrácia