Pokračovanie článku: Reuters: Pri invázii na Ukrajinu by mali Rusi veľké straty

NATO: Rusko pokračuje v rozmiestňovaní jednotiek pri hraniciach s Ukrajinou

Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie (NATO) Jens Stoltenberg v utorok povedal, že Rusko pokračuje v „nepodloženom a nevysvetlenom“ hromadení svojich jednotiek pri hraniciach s Ukrajinou napriek medzinárodným výzvam na deeskaláciu situácie. Informovala o tom agentúra DPA.

„Napriek medzinárodným výzvam (Rusko) pokračuje v zvyšovaní počtu jednotiek (pri hraniciach s Ukrajinou). NATO bude vždy rozhodným spôsobom reagovať na akúkoľvek hrozbu, vrátane posilnenia našej kolektívnej obrany podľa potreby,“ uviedol Stoltenberg po rokovaní s rumunským premiérom Nicolae Ciucom, ktorý pricestoval do Bruselu.

Stoltenberg s odvolaním sa na spravodajské zdroje NATO uviedol, že Rusko pokračuje v rozmiestňovaní delostrelectva, bojových jednotiek aj tankov v blízkosti ukrajinských hraníc.

„Sme pripravení na zmysluplný dialóg s Ruskom. Mám v úmysle zvolať zasadnutie Rady NATO-Rusko čo najskôr po novom roku. Akýkoľvek dialóg s Ruskom však musí byť založený na základných princípoch európskej bezpečnosti a musí riešiť obavy NATO z činov Ruska,“ dodal generálny tajomník Aliancie.

Kyjev aj Západ obviňujú Moskvu z toho, že v rámci možných príprav na vojenskú inváziu nahromadila pri hraniciach Ruskej federácie s Ukrajinou desaťtisíce vojakov. Kyjev sa domnieva, že k možnej eskalácii, respektíve invázii by mohlo dôjsť koncom januára 2022. Moskva popiera, že plánuje útok, chce však záruky, že Ukrajina sa nikdy nestane členom NATO.

451 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina