USA tento rok zaznamenali rekordne nízky prírastok obyvateľstva

Populácia Spojených štátov rástla v roku 2021 pomalšie ako počas iných rokov. Čiastočne za to môže aj pandémia koronavírusu. V utorok to oznámil Americký úrad pre sčítanie ľudu (USCB), informovala agentúra Reuters.

22.12.2021 06:39
Spojené štáty, fanúšikovia Foto: ,
Ilustračná snímka
debata (3)

„Pomalú mieru rastu (populácie) môžeme pripísať menšej medzinárodnej migrácii, klesajúcej plodnosti a zvýšenej úmrtnosti, ktorú čiastočne zapríčinila pandémia ochorenia COVID-19,“ uviedol úrad pre sčítanie ľudu. V roku 2021 pribudlo v americkej populácii prvýkrát od roku 1937 menej ako milión ľudí. Od júla 2020 do júla 2021 pribudlo v USA 392 665 obyvateľov, čo predstavuje nárast o 0,1 percenta. Celkovo tak populácia Spojených štátov vzrástla na takmer 331,9 milióna obyvateľov, píše agentúra AP.

Spomaľovanie rastu populácie je v posledných rokoch pre USA typické. Dôvodmi sú klesajúca plodnosť a znižujúca sa migrácia v kombinácii so zvyšujúcou sa úmrtnosťou, ktorá je spôsobená najmä starnutím obyvateľstva.

„Okrem niekoľkých posledných rokov, keď bol rast populácie historicky najmenší, bol najmenší prírastok v 20. storočí zaznamenaný medzi rokmi 1918 – 1919 z dôvodu pandémie španielskej chrípky a prvej svetovej vojny,“ uviedol šéf odboru pre odhad populácie USCB Luke Rogers.

Spojené štáty zaznamenali od začiatku pandémie vôbec najvyšší počet úmrtí súvisiacich s koronavírusom. Podľa údajov amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) zomrelo v USA v súvislosti s covidom už viac ako 800 000 ľudí.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #pôrodnosť #populácia #natalita