Putina sa dotkla kritika: Európa si s plynom sama vytvorila vlastné problémy

Ruský prezident Vladimír Putin odmietol ako nespravodlivú kritiku, že Moskva zavinila rekordne vysoké ceny plynu v Európe. Koncern Gazprom podľa neho plní všetky svoje záväzky voči odberateľom.

23.12.2021 13:52
Rusko, Vladimír Putin Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin počas výročnej tlačovej konferencie v Moskve vo štvrtok 23. decembra 2021 gestikuluje.
debata (473)

Putin na stretnutí s novinármi upozornil, že Gazprom najprv musí splniť svoje záväzky, ktoré má voči zákazníkom podľa dlhodobých kontraktov, až potom môže dodávať plyn na okamžité (spotové) trhy. Z tejto situácie tak podľa ruského prezidenta ťažia krajiny s uzavretými dlhodobými kontraktmi, napríklad Nemecko, ktoré teraz platia za plyn oveľa nižšie ceny, než sú teraz na trhu.

Nemecko dokonca môže plyn prepredávať susedom, ako podľa Putina svedčí reverzný chod plynovodu Jamal medzi Nemeckom a Poľskom. Domnieva sa, že časť ruského zemného plynu, dodaného do Nemecka, nakoniec skončila na Ukrajine.

Európa si sama vytvorila s plynom vlastné problémy a mala by si ich vyriešiť aj sama, poznamenal Putin podľa agentúry Reuters.

plynový sporák, plamene, plyn Čítajte viac Cena plynu vyskočila na historické maximum. Pre Európu je však v dohľade určitá úľava

Ceny zemného plynu v Európe sa tento týždeň vyšplhali na nové rekordné maximá po tom, čo sa zastavili dodávky ruského plynu do Nemecka prostredníctvom plynovodu Jamal. Moskva sa tento rok v súvislosti s rastom cien plynu stala terčom obvinenia, že sa obmedzovaním dodávok snaží prinútiť Nemecko a Európsku úniu k rýchlemu povoleniu prevádzky plynovodu Nord Stream 2, ktorý má privádzať zemný plyn z Ruska do Nemecka po dne Baltského mora. Rusko však také obvinenia odmieta.

Nord Stream 2 čelí kritike zo strany Spojených štátov a niektorých európskych krajín, podľa ktorých chce Moskva tento plynovod využiť ako geopolitickú zbraň na zvýšenie závislosti Európskej únie na Rusku. Trasa plynovodu navyše obchádza Ukrajinu, ktorá tak zrejme príde o poplatky za tranzit.

Rusko / Plynovod / Plyn / Potrubie / Energetika / Čítajte viac Dodávka plynu cez Jamal je prerušená. Európe hrozia blackouty, upozorňuje analytik

Gazprom disponuje najväčšími zásobami zemného plynu na svete a má monopol na vývoz tejto strategicky dôležitej suroviny z Ruska prostredníctvom plynovodov. Je kľúčovým dodávateľom plynu do mnohých európskych krajín, vrátane Slovenskej republiky.

473 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #plyn #Gazprom #Vladimir Putin #ceny plynu